Trollbinder verden

HIGHCLERE CASTLE, HAMPSHIRE: Historien om lord Grantham, hans familie og deres tjenestefolk, en type nåtidig variant av klassikeren Upstairs and Downstairs, har bokstavelig talt trollbundet en hel verden. Den har blitt vist i flere enn 100 land.

Den har blitt en megasuksess også i USA. Og de to sesongene som hittil er spilt inn, er blitt storselgere som DVD-bokser. Og det kommer å bli mer.

– Det har alltid vært tenkt att det skulle bli tre serieomganger, så det er ikke slutt enda, forteller produsenten Liz Trubridge når Cinema besøker innspillingen.

Den spilles inn i Highclere Castle, som ligger i Berkshire i sydøstre England. Hit reiser man først med tog, noe som tar én og en halv time. Deretter er det taxi eller buss som gjelder.

Highclere Castle, som både i eksteriør, og delvis i interiør, har blitt seriens Downton Abbey, har vært i familien Carnarvons eie siden 1679. Det har mellom 50 og 80 soverom – det sies at nåværende lady Carnarvon sluttet å telle da hun hadde passert 50…

Ekte vare

– Familien lar oss filme her, men de bestemmer i hvilke rom vi får være. Tapeter, bokhyller, bilder, alt sånt er ekte vare, forteller produksjonsdesigneren Donal Woods. Han avslører at «downstairs», der tjenestefolket bor og arbeider, spilles inn i kultiverte Ealing Studio. Den delen av slottet er så modernisert at det er umulig å bruke.

Det sies at hvert avsnitt har kostet rundt 100 millioner kroner. En grunn er at alle klær skapes fra scratch. Klesdesigneren Susannah Buxton forteller:

– Hvis man ser på Maggie Smiths klær, så kan man se de ulike stadiene i motens utvikling. Alt hun har på seg er nylaget.

Serieomgang nummer to, som nå er sluppet som DVD-boks i Norge, begynner i 1916, og slottet er rekonvalesenthjem for sårede offiserer, hvilket selvfølgelig gir opphav til nye intriger, alle er funnet på av Julian Fellowes, som selv er lord.

– I tredje serie havner vi på 1920-tallet. Vi begynte i den edwardianske æraen. Siden endret krigen på alt. Og etter krigen endres alt igjen, sier Jim Carter, som spiller sjefsbutleren Carson, mannen som gir svarte buskete øyebryn et ansikt. Av alle rollefigurer i megasuksessen
Downton Abbey er nok han den man lettest husker. Stor, buldrende, og med buskete øyebryn er han den personen som er broen mellom herskapet og tjenestefolket.

– Denne serien har tatt det som er best i alle såpeoperaer og så videreutviklet det. Dessuten ser man att pengene virkelig har havnet på lerretet, sier Carter når vi treffer han i en pause i innspillingen.

Han er snart 64 år gammel, og har arbeidet som skuespiller siden 1980. Han har mest arbeidet innenfor engelsk TV, med roller i serier som The Singing Detective, The Midsomer Murders og Cranford. Han har også av og til gjort filmroller, bl. a. i
Shakespeare in Love og The Golden Compass.

– Jeg hoppet av skolen i 1970, og levde lenge på å gjøre små teaterroller. Før det hadde jeg levd ett klin gærent hippieliv, jeg omgikk folk fra «Pink Floyd» og «Pretty Things», og i 1969 haiket jeg rundt i Spania, og fikk en rolle som statist i spagettiwesternfilmen Sledge.

Folk elsker historie

Og nå lever han seg spøkefullt inn i rollen som Carson selv på privaten. Når Laura Carmichael, som spiller lady Edith Crawley, kommer inn i intervjurommet, reiser Jim Carter seg opp, stiller seg i givakt og sier «mam».

– Når vi har middag hjemme står jeg i døren hele tiden, sier han med en latter.

– Nei, på mange vis må det ha vært et mareritt å leve på den tiden. Tenk deg bare å måtte kle seg om til middag hver kveld.

Hvorfor har
Downton Abbey blitt en av engelsk TVs største suksesser på flere tiår? Jim Carter har sin forklaring klar.

– Mennesker liker historier. Her får de femten stykker samtidig, og det er historier som handler om alle aldre, og som kan tiltale alle fra verkstedsmekanikeren til overklassen.

En annen av seriens hovedpersoner er lady Grantham, spilt av Elizabeth McGovern. Om du syns du kjenner henne igjen fra tidligere, har du kanskje sett henne i filmer som Once Upon a Time in America og Racing with the Moon (da hun en tid var forlovet med sin motspiller Sean Penn). Hun er amerikansk, ikke bare i serien, men også i virkeligheten, men har bodd i England siden 1992. Hun møtte en mann fra øyriket, og flyttet med ham hit.

Eneste amerikaner

– Det var litt skremmende i begynnelsen å være den eneste amerikaneren her på innspillingen, sier hun.

Mine kunnskaper om britisk historie og om første verdenskrig var naturligvis ikke så god som britenes, sier McGovern når jeg treffer henne under en pause i innspillingen. Hun spiller Cora, den amerikanske hustruen til lord Grantham.

– På tross av at jeg har bodd her så lenge var det litt skremmende i begynnelsen. Jeg var redd for at jeg ikke skulle finne den rette tonen. Julian Fellowes prosa er så veldig britisk, alle replikker kjentes så veldig britiske.

– Så det var litt vanskelig å så og si «finne» henne. Den første regissøren og jeg arbeidet mye med hvordan hun skulle være – litt vulgær eller ha klasse. Det som gjør att Cora skiller seg fra de andre er blant annet at hun kan være forvirret over noe lord Grantham tar som en selvfølge. Samtidig setter hun ikke nesen i sky. Hun har en mer intim relasjon til barna enn hva ektefellen har, og det er naturlig for henne å alltid si hva hun synes.

At serien har blitt en stor publikssuksess selv i USA overrasker henne.

– Det trodde jeg aldri at den skulle bli, men tydeligvis har den noe som slo an der. Jeg forstår ikke hva det er, men det er en serie som det er moro å se. Den er som en såpeopera i overklassen. Julian har alltid sett på den klassiske såpeoperaen
Coronation Street, og det har betalt seg.

McGovern elsker jobben med Downton Abbey, og sier at det eneste hun klager over er at hun, slik som alle andre skuespillerinner i overklasserollene, måtte bruke korsett.

– Det er interessant å se hvordan datidens kvinner ble tvunget til å gjøre seg selv til krøplinger. Man kan ikke røre seg, man kan ikke bøye seg, man kan ikke spise. Og det gjør at man ikke kan snakke på samme måte som uten korsett.

Når McGovern ikke spiller in Downton Abbey omgås hun sin familie – og spiller med sitt eget band «Sadie and the Hotheads».

– Michelle, som spiller min eldste datter, har sunget med oss noen ganger. Hun har en riktig bra sangstemme.

Nå på våren spiller man inn sesong tre, og Highclere Castle, som ellers er åpent for turister, holder stengt noen måneder. Serien begynner å sendes i England i september, hvilket innebærer at den når skandinavisk TV på høsten. Det har blitt bekreftet at en nykomling blir Shirley MacLaine, som kommer til å spille mammaen til McGoverns Cora.

FOTNOTE:
Downton Abbey har havnet i Guinness´ Book of World Records, som «the most critically well-received TV show in the world».