Bollywood truer med å forlate Mumbai

Politisk vold rettet mod den store indiske filmindustrien Bollywood som hører hjemme i storbyen Mumbai er nå blitt så voldsom at ledelsen for filmindustrien truer med å forlate byen hvis ikke sikkerheten forbedres.

Ifølge den engelske avisen The Telegraph
sysselsetter Bollywood cirka 2,5 millioner mennesker og er verdt ca  20 milliarder kroner.

Filmselskapene truer med å flytte fordi lokale nasjonalister gjør voldelig motstand mod det de oppfatter som fremmede som ikke hører til i deres by.

Overfall

Det har den siste tiden angivelig vært en rekke overfald på filmstaber som har vært i gang med filminnspillinger rundt omkring i Mumbai. Det er tilsynelatende den hinduistiske nasjonalistiske gruppne Maharashtra Navnirman Sena som står bak overfallene. Tidligere i uka smadret de 15 biler som  tilhører Bollywood-stjerner.

Maharashtra Navnirman Sena er sterkt i mot at folk som ikke er fra Mumbai slår seg ned i byen.

– Det er ute av kontroll. Vi kan ikke drive en virksomhet et sted hvor våre liv hele tiden trues, sier sjefen for filmselskapet Guild, Ramesh Sippy, ifølge Telegraph.

Katastrofalt å forlate Bollywood

Bollywood har befunnet seg i Mumbai i nesten 100 år og navnet er en sammenskrivning av Bombai, som Mumbai het tidligere, og det amerikanske Hollywood.

En av de største Bollywood-regissørene, Mahesh Bhatt, har sagt at det vil være ikke bare tragisk, men katastrofalt for Bollywood å forlate Mumbai. Andre kjendiser fra industrien støtter likevel flyttetanken hvis ikke forholdene bedres.

Ledende skikkelser i Bollywood møtes i dag, fredag, med de lokale myndighetenefor å prøve å finne en løsning på volden. Hvis ikke det lykkes står alternativet klart i kulissene.

 

Nabo vil gjerne have Bollywood

Nabostaten til Mumbai, Gujarat, har allerede kommet på på banen og budt Bollywood velkommen hos seg hvis ikke man kan fortsette i Mumbai.

Gujarat-staten har forsikret Bollywood om at man her kan tilby sikkerhet, bedre infrastruktur og billigere fasiliteter.