FBI: Marilyn-dokumentene er borte

Ble Marilyn Monroe myrdet av Kennedy-klanen? Eller begikk hun selvmord med sovepiller? Blant annet disse spørsmålen har verdens største nyhetsbyrå, AP, i år 50 år etter filmstjernens død forsøkt å få svar på.

Men i stedet for sensasjonelt å oppklare gåten om Monroe fikk byrået en mystisk beskjed fra FBI da de forsøkte å få innsikt i hennes saker: Filene er borte. Også Nasjonalarkivene, hvor denne typen informasjoner og saker ofte havner, melder at de heller ikke har filene.

Begge enhetene opplyser at informasjonen ”ble flyttet”, skriver AP.

Overvåket døgnet rundt

Som så mange andre berømtheter i den perioden ble hver og en av Marilyn Monroes bevegelser og gjøremål fulgt av FBI.

Blant annet oppstod det mistanke om at hun på en eller annen måte var knyttet til kommunismen. Fra 1955 og frem til månedene innen hennes død i 1962 ble all hennes reiseaktivitet, relasjoner til venner og blant andre ektemannen Arthur Miller overvåket i døgndrift.

Papirer sensurert

Utallige historikere, aviser og etterforskere har siden Monroes død forsøkt å finne sannheten om den 36­-årige superstjernens siste tid. Det grundigste forsøket ble offentliggjort i 1982. Samtlige tilgjengelige etterforskningsrapporter, FBI­-sakspapirer og den offentlige anklagerens bemerkninger ble offentliggjort, men papirene var sterkt sensurert.

Mannen som obduserte Monroes lik, Thomas Noguchi, skrev ifølge AP i sine erindringer i 1983, at det var ”meget sandsynlig” at Marilyn Monroe hadde begått selvmord. Han tilføyde i den forbindelsen at ingen sannsynligvis vil komme til å kjenne de nøyaktige detaljene om hennes død ­ med mindre FBIs sakspapirer og hemmelige intervju med skuespillerens venner, som aldri er blitt offentliggjort, blir frigitt.

Mystikken om Marilyn Monroes død fortsetter.