”La oss ta en drink. Hos meg, selvfølgelig”

«Merre», «ludder», «du er flott».

«La oss få en drink. Hos meg, selvfølgelig, ikke på en kafé. Eller på et hotell og så direkte i seng».

«Du er sexy, du vekker mitt begjær. Er det ikke normalt?»

Slik lyder noen av de mange tilropene som den belgiske, nyutdannede filmskaperen Sofie Peeters har dokumentert i sin eksamensfilm
Femme
de la rue.

Se hele filmen her (eksternt link)

Iført henholdsvis jeans og cardigan samt knelang sommerkjole vandrer hun skiftevis med skjult og åpentlyst kamera gjennom den arbeiderkvartalet som hun bor i Brussel.

En reaksjon på provokasjon

Mennene nærmest konkurrerer med hverandre om å komme med tilbud, smiger og nedsettende benevnelser.

Filmen oppstod som en reaksjon på de tilropene som møter Sofie Peeters fra helt fremmede menn hver gang ut går ut døren hjemme. Hun er tilsynelatende ikke den eneste som opplever seksuell sjikane på Brussels gater.

Ikke skjørt på gaten

En kvinne forteller i filmen i filmen hvordan hun unngår øyekontakt og visse gater samt skifter fra skjørt til bukser hvis hun skal utenfor huset.

En annen sier at hun ikke bruker offentlige transportmidler og kun bruker sykkel. Langt de fleste tilropene kommer fra menn av nordafrikansk herkomst, og Sofie Peeters er av samme grunn blitt beskyldt for rasisme.

Ikke alle gjør det

Til belgisk tv forteller hun at hun var svært oppmerksom på problematikken og at det naturligvis langt fra er alle innvandrermenn som oppfører seg slik.

Samtidig understreker Peeters at den seksuelle sjikanen mot kvinner på gaten hovedsakelig  forekommer i spesielle bydeler i Brussel og ikke hele den belgiske hovedstaden.

I filmen konfronterer hun dessuten noen av mennene.

Si at du er gift

De råder henne blant annet til å si at hun er gift eller gå med en giftering hvis hun vil slippe oppmerksomheten.

En eldre mann forstår ikke hvorfor hun ikke kan glede seg over å bli lagt merke til  og mener hun skal holde kjeft. 

Filmen skapt politisk debatt i Belgia, hvor visse politikere har bebudet bøter for sexistiske fornærmelser og sjikane.I Frankrike har man nettopp vedtatt en lov mot sexsjikane som i verste fall kan gi opp til tre års fengsel.

 

Se hele filmen her (eksternt link)