Jessica Biel (left) and Colin Farrell star in Columbia Pictures' action thriller TOTAL RECALL.

«Total Recall» -total remake

4

“Original Film” er tittelen på produksjonsselskapet som lyser mot deg i det Len Wisemanns Total Recall åpner, men det er umulig, i hvert fall svært meningsløst, å omtale filmen uten å nevne dens åpenbare innflytelser.

Da snakker vi ikke bare om Paul Verhoevens film ved samme navn fra 1990: Denne filmen er et speil av tidsånden, med klar innflytelse fra Jason Bourne-filmene, Inception, Minority Report og The Adjustment Bureau  – de to siste er kanskje ikke så rart, ettersom de i likhet med Totall Recall er filmatiseringer av bøkene til Philip K. Dick. Science-fiction forfatteren Dick er kjent for å lage historier fra filosofiske “hva hvis”-univers, med teknologi som fasilitator for tankeeksperimenter om det grunnleggende menneskelige, i denne filmen stilles det spørsmålstegn om hva man gjør om man ikke en gang kan stole på sine egne minner.

Vår hovedkarakter Douglas, spilt av Colin Farrell, oppsøker minnefabrikken Rekall for å slippe unna en døll tilværelse som marerittplaget fabrikkarbeider. Rekall kan gi ham nye minner – så lenge de ikke interfererer med de eksisterende. Douglas vil leke hemmelig agent, men i det han blir plugget inn i minnemaskinen, går noe galt. Douglas ER allerede agent, kommer det frem, og den halvsmarte seer begynner allerede her å spekulere: Er dette virkelighet, eller har de falske minnene allerede begynt? Filmen bukter seg videre i det en gjeng soldater, som ser ut som stormtroopers fra Star Wars. begynner å jakte på “Douglas”, gjennom et landskap som ser ut som en photoshoppet versjon av Blade Runner. Beklager, jeg skal slutte med filmreferansene, men det burde kanskje også Wisemann gjort, og heller forsøkt å skape noe helt eget.

Total Recall er en god actionfilm, hvor finurlig twiststruktur litt for ofte går på bekostning av logikk og det teknologisk plausible. Jeg tror ikke manusforfatterne, 6 i antall hadde hatt vondt av å ta et halvår på NTNU eller med forberedende filosofi. Filmen prøver å være årets mindfuck, men man ender kun med å føle seg lett, uhm, fingret.

Og for å svare på spørsmålet alle lurer på: Ja, dama med tre pupper er med i remaken også.