Britisk kinokjede inn i Skandinavia

Det er den tyske mediemogulen Herbert Kloiber som har solgt sine 85 prosents eierandel i CinemaxX  til Vue Entertainment. Tirsdag godtkjente det tyske føderale kartellkontoret oppkjøpet.

 Herbert Kloiber overtok CinemaxX etter at selskapet gikk konkurs i 2004. I Danmark eier CinemaxX multiplekskinoer i København, Århus og Odense og er nest største kjeden etter Nordisk Film Bio. Dermed er en ny aktør inne i kampen om Oslo og Bergen kino.

Herbert Kloiber sier til tyske presse at CinemaxX skal være Vue Entertainments spydspiss i det tyske og skandinaviske kinomarkedet.

CinemaxX har tidligere vist interesse for det norske markedet. I 2000 la CinemaxX inn bud på Kino Z i Stavanger og Sandnes og var den gangen klar på at de ville etablere en multiplekskino i Oslo.  CinemaxX var også inne på eiersiden av Det norske kinoselskap AS som sto bak Kino1-kjeden. Alle er  i etterkant er overtatt av SF Kino.

 

Aggressiv oppkjøpspolitikk

Administrerende direktør Tim Richards i Vue sier til The Times :

– Vår  visjon er å skape en paneuropeisk multipleks kjede. Hvis du ser på det europeiske landskapet nå, er Europa der Nord-Amerika var for femten år siden med mange gode kinoer, men veldig fragmentert. I fremtiden vil du se to eller tre dominerende aktører i Europa.

Tim Richard sier også at de fremover vil ha en aggressiv oppkjøpspolitikk.

Vue har som uttalt målsetting å bli en paneuropeisk kjede. Etter oppkjøpet av CinemaxX eier Vue 119 kinoer med tilsammen 1.100 saler med totalt 230.000 seter i Storbritannia, Irland, Tyskland, Portugal og Danmark. Størrelsen på Vues kinoer varierer fra 4 til 29 saler.

Tidligere i år kjøpte Vue den uavhengige britiske kinokjeden Apollo Cinemas.

Europas største kinokjede er Odeon & UCI med 2.140 saler fordelt på 230 kinoer.

De tre kjedene Odeon & UCI,  Cineworld og Vue kontrollerer 70 prosent av det britiske kinomarkedet. Det tyske markedet er mer fragmentert og det ventes derfor at Vue vil foreta flere oppkjøp i Tyskland.

Eies av investeringsselskap

Vue eies av det private investeringsselskapet Doughty Hanson & Co. Investeringsselskapet kjøpte Vue Entertainment i 2010 for 450 millioner pund. Doughty Hanson & Co er et britisk investeringsselskap med hovedkontor i London med avdelingskontor i blant annet Stockholm.

Flere investeringsselskaper har vist interesse for kinodrift. Det svenske investeringsselskapet Ratos kjøpte i fjor den dominerende finske kjeden Finnkino som også er dominerende aktør i Baltikum. Investeringsselskapet BC Partners and Omers Private Equity har vært i forhandlinger om å overta Odeon & UCI som er Europas største kinokjede.