«Ted» – om menn og deres kosebamser

4

Da det ble kjent at faren til Family Guy, Seth McFarlane, skulle lage sin første spillefilm og basere den på historien om det livslange vennskapet mellom en mann og hans talende kosebamse, visste vi med en gang at dette skulle gi McFarlane muligheten til å strekke seg videre med sin særegne, og helt politisk ukorrekte, humor.

Etter den ferdige filmen å dømme lykkes han svært godt. Om man har sans for McFarlanes humor er Ted en hysterisk morsom kinoopplevelse.

Joe er en ensom 8-årig gutt som endelig får sin «venn» – en kosebamse han kaller Ted. Og da Joe ønsker at Ted kunne snakke med ham, ordnes dette på magisk vis. Det som sannsynligvis ingen regner med er at Joe og Ted blir uatskillelige venner for livet, og 27 år senere lever de fremdeles sammen, har ville fester, og ser Dino de Laurentis’ uforglemmelig kitschy
Flash Gordon om og om igjen. Men Joes tilsynelatende ønske om å være en tenåring for alltid går ikke helt fint hos kjæresten hans, Lori, som gir ham et ultimatum om å få Ted til å flytte ut. Det er bare så mye en stakkars jente kan ta når hun bor sammen med en kosebamse som liker å røyke marihuana, henge med prostituerte og har en skitten sans for humor med stadige seksuelle referanser. — Så begynner Ted og Joes oppdragelse for å bli selvstendige.

Det betyr veldig lite at handlingen i seg selv ikke akkurat er helt vellykket (spesielt den underkokte handlingen rundt en far og sønn som er helt opptatt av å få Ted for seg selv). Spøkene henger løst, og går fort, men det må sies at ikke alle fungerer. Men når de gjør det (og det er veldig ofte) er Ted sannsynligvis en av de morsomste kinoopplevelsene i samme ånd som de uforglemmelige South Park: Bigger, Longer and Uncut eller Team America: The World Police, filmer som kan nærmest sammenlignes med Ted. Popkulturelle referanser er overalt, fra McFarlanes Star Wars dille, til meta-referanser til
Family Guy. Og la oss bare si at du kommer til å se Norah Jones med andre øyne etter denne filmen.

OBS! En advarsel til alle foreldre. Bare fordi det finnes en kosebamse i filmen betyr ikke at filmen er for barn. Filmplakaten med Ted med en ølflaske i hånden, er der for en grunn.