«678 Kairo» -selvtekt og smerte i Kairo

4

Seksuell trakassering er utbredt i Egypt, og de helt vanlige kvinnene som daglig blir utsatt for slik behandling blir slett ikke hørt, og langt fra hjulpet.

Tvert imot er problemet ekstremt tabubelagt, men gledelig nok har 678 Kairo, som ble en publikumssuksess i hjemlandet, skapt stor oppmerksomhet rundt saken.

Selv om vi følger tre kvinner som på hver sin måte tar opp kampen, er det den minst ressurssterke som er filmens egentlige hovedperson. Tallet i filmens tittel er nummeret på en bussrute som hun tar daglig, og like daglig blir hun utsatt for seksuell klåing i trengselen på kjøretøyet. I fortvilelsen stikker hun en påtrengende mann i skrittet med en stor nål, og dette gir slik mersmak at på senere bussturer stikker hun mistenkelige menn
før de har forbrutt seg.

Den mystiske «seriestikkeren» blir gjenstand for store medieoppslag. Mens de to andre kvinnene er skjematisk framstilte talerør, gir den egyptiske stjernen Boshra et indre liv til sin fattige rollefigur, med en inderlighet og smerte i blikket som bringer tankene til det beste fra iransk film, som Jafar Panahis film om kvinneundertrykkelse,
Sirkelen fra 2000.
678 Kairo er på ingen måte stor kunst, men er laget med slikt et varmt hjerte at den likevel engasjerer.