«Kon-Tiki» – vellykket flåteferd

5

Sjeldent har det vært så store forventinger til en film som med Kon-Tiki – tidenes dyreste norske film.

Et vågestykke til nærmere 100 millioner kroner om en eventyrer som trosser alle dystre spådommer på sin ferd fra Peru over Stillehavet til Polynesia.

Thor Heyerdahls Kon-Tiki ferd gjorde ham til en av de internasjonalt mest kjente nordmenn gjennom tidene – på linje med Nansen og Amundsen. Boken hans om ferden er solgt i nærmere hundre millioner eksemplarer og dokumentarfilmen fra ferden i 1947 innbrakte Norges første film-Oscar.

Kon-Tiki  er fortellingen om en moderne viking – en eventyrer og et stabeis som ikke tar nei for et nei, og som tydelig bærer på et eventyr- og risiko-gen.

Regissørene Rønning og Sandberg evner å presentere oss for både privatpersonen og eventyreren Thor Heyerdahl (Pål Sverre Hagen) fra oppveksten i Larvik via Fatu Hiva i Tahiti i årene hvor han reiser som nygift og hører legendene om hvor forfedrene til folket i Polynesia kom fra. Krigen setter en stopper for ideene hans. Så møter vi ham igjen i New York etter krigen etter at han har gått tiggergangen og ingen har tro på og vil finansiere hans hasardiøse flåtetur. Her møter han den norske kjøleskapselgeren Herman Watsinger (Anders Baasmo Christiansen), som vil skape seg et annet liv. Resten av mannskapet mønstrer på i Peru. Ledet av Thor Heyerdahl, som ikke kunne svømme, setter de avsted på en ferd ingen trodde de ville overleve.

Kon-Tiki er fortellingen om en eventyrer og hans menn. Samtidig er det også et portrett av familiemannen Thor Heyerdahl som ofrer ekteskapet og familien for å gjennomføre sine visjoner.

Kon-Tiki er en gjennomført filmopplevelse. Historien er godt fortalt og her er skuespillerprestasjoner som det er en glede å oppleve. Det er gjennomført håndverk til minste detalj. Spesialeffektene er imponerende. Aldri før har en digital hai vært mer skremmende og levende enn her.

Rønning og Sandberg viste med Max Manus at de er i stand til å lage filmer som får folk inn i kinosalene. Det er bare å komme seg ut av godstolen å ta flåteferden sammen med Thor Heyerdahl og hans eventyrlige mannskap.