film title the iceman venice film festival The Iceman_Ariel Vromen_M. Shannon.jpg

Stilsikker thriller om massemorder imponerer i Venezia

(VENEZIA) The Iceman er en stilsikker thriller i regi av Ariel Vromen med Michael Shannon, Ray Liotta i Winona Ryder i hovedrollene.

Filmen forteller historien om den polsk-amerikanske leiemorderen Ritchie Kuklinski som tok livet av mer enn 100 personer og som døde for seks år siden. Utad var han en traust familiemann. Kuklinski levde et Dr. Jekyll og Mr. Hyde-liv. Samtidig som likene lå strødd etter ham, levde han et stille familieliv med kone og to døtre. Massemorderen blir fremragende tolket av Michael Shannon, mens Winona Ryder er glimrende i rollen som kona og Ray Liotta er den ”perfekte” oppdragsgiveren.

Regissør Ariel Vromen gjorde et grundig forarbeide når han skulle lage filmen og gikk gjennom både bøker,  dokumentarfilmer, politirapporter og snakket med agentene som var på sporet av Kuklinski.

Fryste ned likene

Kuklinski fikk tilnavnet The Iceman fordi han brukte å fryse ned likene for så å tine de opp på et seinere tidspunkt for å villede etterforskerne om når drapene var begått. Han begynte ”jobben” på begynnelsen av 1950-tallet og jobbet for flere gangsterfamilier og utførte minst 100 mord før han ble arrestert i 1986.

Kuklinski hadde ingen problemer med å skjære halsen av noen som irriterte ham – en egenskap som gangsteren Roy Demeo (Ray Liotta) setter pris på og ansetter ham som sin faste drapsmann. Etter å ha begått de mest grusomme mord gikk han hjem til familien og levde sitte middelklasseliv i New Jersey.

Ny fasade

Både kona og Kuklinskis to døtre lever fremdeles, men har skiftet navn og bosted. Regissør Ariel Vromen er ikke i tvil om at kona må ha vist om det som foregikk og sier til Cinema: – De levde sammen i tjue år. Han fremsto som en kontorist, men hadde ikke sekretær og ikke noe kontor. Han forsvant ut noen timer til og med på julaften for å ta livet av folk. Hun ble siktet for medvirkning, men siktelsen ble frafalt i mangel av bevis. Jeg tror hun gjorde som alle gangsterkoner – lukket øynene fordi han ga henne det hun ville ha – et besteborgerlig liv og økonomisk sikkerhet.

Ariel Vromen er for øvrig venn med den ene datteren på Facebook.

– Hun har skiftet navn. Hun elsker fremdeles sin far og nekter å tro at han var en av amerikansk krimhistories største massemordere.