Drømmen om Europa

14 kilometer er avstanden mellom Afrika og Europa på det smaleste. Hvert år begir tusener av afriganere seg gjennom ørkenen eller ut på havet med drømmen om et bedre liv i Europa. Denne road movie´en forteller om de strabasene folk gjennomgår når de vil søker lykken og et bedre liv nord for Middelhavet.

I
14 kilometer følger vi tre personer som satser livet på reisen fra Niger og gjennom Tenere- og Sahara-ørkenen til Marokko over Gibraltar-stredet til Spania. Trioen består en ung jente, som bor i en landsby i Mali, og som stikker for å slippe å bli bortgiftet til en eldre mann, Buba som er bilmekaniker og fotballtalent og hans eldre bror fra Niger som drømmer om et bedre liv i Europa.

Denne spanske filmen, i regi av Gardo Olivares, er en fiksjonsfilm bygd på virkelig skjebner. Hans bakgrunn som dokumentarfilmskaper, hos blant annet National Geographic, vises klart i filmen. Alle scenene er skutt på location med vanlige mennesker tilstedet. De vakre naturbildene fra Niger-deltaet og Sahara blir stående som en kontrast til de bestrebelsene hovedkarakterene gjennomgår. Det blir likevel også filmens svakhet – til tider virker det som naturbildene blir viktigere enn den dramatiske fortellingen.

I løpet av sin odysse´gjennom Afrika opplever de tre politikorrupsjon, utnyttelse og naturens farer, men også menneskelig godhet av tuaregene som hjelper de fra å omkomme i ørkenen og ikke minst tuareghøvdingen budskap: ”Fremtiden er her i Afrika”. Det er også filmskaperens budskap at migrasjon ikke er noe løsning for Afrikas problemer. Men som den spanske forfatteren Rosa Montero sier i avslutningsteksten på filmen: ” De vil fortsette å komme og vil fortsette å dø siden historien viser at ingen mur kan stoppe drømmer.”