Ironigenerasjonen blir voksen

Morten Lund spillefilmdebuterer med
Mer eller mindre mann som han også har skrevet manuset til. Filmen stakk av med prisen både for beste film og beste skuespiller under sommerens filmfestival i Karlovy Vary – som er Sentral-Europas viktigste filmfestival.

Norske menn som har problemer med å bli voksne har her vært en gjenganger på kino de siste ti årene, men Morten Lunds film skiller seg ut både i tone og stil – ikke minst takket være sterke hovedroller.  Henrik Rafaelsen briljer i rollen som 35-årigen som er i ett lykkelig forhold med sin samboer Tone (Janne Heltberg). De to lever i et lekent forhold sammen og har et godt, men han har problemer med å takle samboerens graviditet og ny jobb på  en gang.

Henrik er å mange måter  fremdeles en tenåring tilhørende ironigenerasjonen. Han elsker å gjøre små fantestreker og har et lekent forhold til livet. Når det oppstår spenninger i forholdet til den gravide samboeren Tone, søker han trøst hjemme hos mor og drikker O´Boy – akkurat som i barndommen.

Det er kameratgjengen som er tryggheten mot de forandringene som er i ferd med å skje i livet hans. Både han og gutta har det til felles at de sliter med overgangen til voksenlivet selv om de er i midten av trettiåra.

Når samboeren Tone arrangerer fest med forlagskollegaene, stikker han av sted til gutta, etter først å a dritt ut overfor samboeren med å pisse på Peter Pan.

Selv om
Mer eller mindre mann langt fra er noen original fortelling, gjør det lekne spillet og gode replikker filmen til en riktig så morsom opplevelse. Ikke minst er Henrik Rafaelsen og Janne Heltberg strålende i hovedrollene og bidrar til å løfte filmen til langt over det gjennomsnittlige.