Jakten på bin Laden kommer på kino

«Historien du tror, du kjenner,» lyder det i traileren til filmen
Zero Dark Thirty, som får amerikansk premiere til desember. Filmen beskriver den menneskejakten som førte til drapet på Al Qaida-lederen Osama bin Laden den 2. mai ifjor.

Zero Dark Thirty har vært underveis i årevis og ble innhentet av de virkelige hendelsene. Bak filmen står Kathryn Bigelow som vant Oscar for Irak-filmen
The Hurt Locker.

Det var en gruppe av elitesoldater, de såkalte Navy Seals, som stod bak aksjonen mot boligen i Pakistan, hvor bin Laden hadde bodd i seks år med sine tre koner og åtte barn. Oppgaven var klart formuleret: Få fatt i Osama bin Laden.

Slik skjedde det

De nøyaktige detaljene rundt  jakten på bin Laden, aksjonene og de ordrene som ble gitt er etter hvert langsomt lekket ut.

Traileren til filmen lokker med å avsløre presis hvordan «det skjedde», og det har da også vært  beskyldninger om at Obama-administrasjonen skal ha lekket fortrolige opplysninger om den topphemmelige oppdraget til filmfolkene.

Bigelow sier til Entertainment Weekly at tittelen
Zero Dark Thirty refererer til et militæruttrykk som betyr 30 minutter over midnatt, men beskriver også det hemmelighedsfulle mørke som oppdraget var sløret inn i.