Norsk dokumentarfilm er finalist på filmfestival i Canada

Den umulige reisen  (
The Impossible River Journey) er filmen om eventyreren Helge Hjelland sitt forsøk på å krysse det afrikanske kontinentet i en oppblåsbar kano. Underveis plukket han opp den illegale flyktningen Joseph som medhjelper. Sammen reiser de gjennom et Sør Afrika som fremdeles har dype og synlige spor etter Apartheid.

Prestisjefestival

BANFF Mountain Film Festival er den mest prestisjetunge filmfestivalen som finnes for eventyrersjangeren. Selv om Norge har fostret flere sterke filmer i sjangeren, er det ingen norske filmer som har blitt kvalifisert til festivalen siden begynnelsen av 90-tallet. Festivalen arrangeres av blant annet National Geographic. ‪Visningen den 1. november vil være den amerikanske premieren for filmen.‬

Til Canada

Både utøver, Helge Hjelland, og regissør / produsent, Arild Mehn-Andersen, reiser til Banff utenfor Calgary for å representere filmen.

‪- Vi gleder oss. Etter at vi har hatt stor suksess med visninger av filmene på europeiske TV-kanaler, er dette første gang vi får presentert filmen for et amerikansk publikum, sier regissør og produsent Arild Mehn-Andersen.‬

Prouksjonsselskapet AMEHN production har foreløpig produsert tre TV episoder med Helge Hjelland som hovedperson. I
Den grusomste reisen fra 2007 følger vi Helge Hjelland i det han reiser hele Nigerfloden fra kilde til utløp i en 10 fots gummibåt med påhengsmotor. I
Den umulige reisen fra 2010/2011 krysser Helge Hjelland det afrikanske kontinentet i en oppblåsbar kano. Ekspedisjonen ble til to TV-episoder;
Tugela elven og
Orange elven og portretterer et tverrsnitt av Sør Afrika, med dets svarte og hvite enklaver.

TV-suksess

Foruten hyppige visninger på TV2, har filmene vært vist på de europeiske TV-kanalene; ZDF, Arte, France, TSR, Phoenix, YLE og DR.

Filmen har tidligere vunnet Sølvkvisten, hovedprisen på WT Int. Film Festival, vært nominert til Ahmed Attias Award for the Communication of Cultures på Medimed i Spania, vært nominert for Eventyrer- og utforskerprisen på Naturvision Filmfestival i Tyskland, samt fått hederlig omtale på Den Norske Dokumentarfilmfestivalen.

Filmen har vært støttet av Vestnorsk Filmsenter og Sørnorsk Filmsenter.