«Før snøen faller» åpner Tromsø 2013

Før snøen faller begynner når 18 år gamle Nermin flykter fra sitt eget bryllup i Irakisk Kurdistan. Hennes lillebror (Siyar) er eldste mann i familien, og får ansvaret for å finne Nermin og gjenopprette familiens rykte. Jakten på søsteren blir etterhvert en farlig oppdagelsesreise fra øst til vest for en gutt som aldri har vært utenfor landsbyen.

I Istanbul møter Siyar den unge jenta Evin. De bestemmer seg for å reise sammen. Deres reise gjennom Europa til Norge får Siyar til å innse at jakten på søsteren også er en mulighet til å finne verdighet og kjærlighet.

Dyktig

– Vi har jobbet i mange år for å få denne filmen på festivalen vår, og nå er den endelig klar! Hisham Zaman er en utrolig dyktig filmskaper, som med sin bakgrunn står i en helt egen posisjon til å fortelle en historie som denne. Filmen er en sterk fortelling om møtet mellom tradisjonsbundne kulturer og det moderne Vesten. Den både utfordrer og utforsker et landskap som er mer aktuelt i dag enn noensinne. Og det er en spennende og utradisjonell roadmovie, som jeg tror det kvalitetsbevisste tromsøpublikummet vil sette pris på. Vi er svært stolte av å kunne presentere
Før snøen faller som festivalens åpningsfilm, sier festivalsjef Martha Otte.

Kritikerrost

Regissør Hisham Zaman gjorde seg sterkt bemerket med den kritikerroste novellefilmen Bawke, som fikk fem priser ved Kortfilmfestivalen i 2005 og siden har vunnet over førti priser i inn- og utland. De siste årene har han også markert seg med filmene Vinterland (åpnet Tromsø Internasjonale Filmfestival i 2007) og De andre. Zaman har selv bakgrunn fra Kurdistan.

Manusforfatter Kjell Ola Dahl er spesielt kjent som krimforfatter og har utgitt tolv romaner. Flere av dem er oversatt til andre språk. Hans manus for Hisham Zamans
Vinterland ble nominert til Amandaprisen.

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres 14.-20. januar 2013.