Mads Brügger med ny sprengfarlig dokumentar

Den kontroversielle danske dokumentarfilmskaperen Mads Brügger har påbegynt innspillingen til nok sprengfarlig filmprosjekt, skriver politiken.dk.

Arbeidstittelen på den kommende dokumentarfilmen er
Operation Celeste. I filmen undersøker han den tidligere FN-generalsekretær Dag Hammarskjölds død ved et flystyrt i byen Endola i det daværende Rhodesia i 1961.

Dokumentaren tar utgangspunkt i en påstand om at svenske Dag Hammarskjöld i virkeligheten blev myrdet av en rekke stormakter som samrabeidet i hemmelighet om å få ham drept i det som angivelig ble kalt Operation Celeste.

Ville ha et sterkt FN

– Dag Hammarskjöld hadde lagt seg ut med alle stormaktene, alle var sinte på ham. Khrutsjov stod på talerstolen i New York og krevde Hammarskjöld sparket, sier Mads Brügger til politiken.dk med henvisning til den daværende sovjetiske lederen.

– Han hadde gjort seg til talsmann for de nye, uavhengige afrikanske nasjonene og prøvde å beskytte dem mot neokoloniale interesser. Hammarskjöld stod for et handlekraftig, muskuløst FN. Det døde med ham, sier han.

Mads Brüggerhar tidligere vakt stor oppsikt med dokumentarfilmer som
Det Røde Kapell  fra 2009, hvor han skildrer møtet mellom en fiktiv dansk teatergruppe og befolkningen i det lukkede Nord-Korea.

I den prisbelønnede filmen
Ambassadøren fra 2011 følger man Mads Brügger, som via åpenlys korruptsjon oppnår diplomatiske privilegier i Den Sentralafrikanske Republikk. Filmen fikk Liberias president til å kreve dansken utlevert.