Stor i Sør-Afrika

Ikke alt for mange har hørt om folkesangeren Rodriguez, en slags bindestreksamerikansk krysning mellom Bob Dylan og Nick Drake som forsvant under myteomspunnede omstendigheter etter å ha utgitt et par obskure album på syttitallet. Det vil si, i Sør-Afrika er han minst like stor som Rolling Stones og Elvis, i tillegg til at han var en vesentlig inspirasjonskilde for landets første hvite antiapartheidbevegelse.

I denne fengende kinodokumentaren graver den svenske filmskaperen Malik Bendjelloul opp artistens utrolige og relativt ukjente historie, som fortelles ved hjelp av tradisjonelle snakkende hoder (deriblant Rodriguez’ familiemedlemmer og noen sørafrikanske fans som var med på å bringe ham fram i rampelyset) i kombinasjon med mer kreative teknikker som animasjonssekvenser og andre illustrasjoner.  Mye av innholdet, fra animasjon til redigering, har regissøren stått for selv, uten at resultatet framstår verken enkelt eller billig.

Searching for Sugar Man er en vellaget, velfortalt og faktisk ganske spennende portrettfilm som serverer en annerledes variant av den klassiske rockemyten. Visse sider av Rodriguez’ liv kunne muligens ha vært grundigere utforsket, men det er uansett prisverdig at Bendjelloul har valgt å fokusere på musikeren og politikeren snarere enn privatpersonen Rodriguez. Med det har han laget en film fullstendig i hovedpersonens ånd.