«Zero Dark Thirty» – glimrende og troverdig om jakten på Bin Laden

6

Det har vært bråk rundt Oscar-vinner Kathryn Bigelows film om jakten på Osama bin Laden helt siden hun lanserte ideen.

Dette er filmen om jakten på mannen som ble holdt ansvarlig for det som skjedde 11. september 2001. Kathryn Bigelow fikk Oscar for sin forrige film The Hurt Locker, hvor manuset var skrevet av den tidligere Irak-soldaten Mark Boal. Nå har de samarbeidet igjen. Manuset ble endret underveis da det lyktes USA å ta livet av terrorlederen.

Kathryn Bigelow har laget et troverdig og intenst drama om CIAs jakt for å finne Bin Laden, som både tar for seg de politiske sidene av jakten og etterretningen, og til slutt den militære innsatsen.

Jessica Chastain har hovedrollen som Maya, en ung CIA-agent hvis liv handler om å finne Al Qaida-lederen. Gruppen hennes bruker alle metoder – også tortur når de skal tvinger frem opplysningene de trenger fra fanger for å kunne fullføre oppdraget sitt – å drepe Bin Laden. Det hele er et evig detektivarbeid som starter rett etter 11. september 2001, og ender med at Al Qaida-lederen i sitt skjulested i Pakistan i fjor.

Jessica Chastain er fremragende i rollen som Maya – den kvinnelige agenten hvis liv kun handler om dette ene – å finne og sørge for at Bin Laden blir drept. Jakten på terrorlederen blir nærmest en livsstil for henne, men underveis sliter hun med tvil, og det er gjennom henne vi får de menneskelige og følelsesmessige elementene inn i filmen.

I hele tatt byr Zero Dark Thirty gjennomgående på sterke skuespillerprestasjoner. På samme måte som i The Hurt Locker viser Kathryn Bigelow her at hun er en mester i å bygge opp en intens spenning selv om vi på forhånd vet nøyaktig hva som kommer til å skje.

Når 2013 skal oppsummeres hører Zero Dark Thirty garantert til blant de beste filmene du har sett på kino.