Imponerende dokumentar

Sarah Polleys personlige dokumentar er en film helt utenom det vanlige. Filmen er en dokumentar om hennes egen familie. Etter hvert som hun nøster opp historien om sin egen bakgrunn – blir hun mer og mer overrasket. Det viser seg at hun er langt fra den personen hun hele sitt liv har trodd hun er.

 Det er det reneste thrilleren vi opplever, og hvor løsningen ligger i hennes eget DNA.

Sarah Polley jakter på sannheten rundt ryktene i familien. Hun begynner å etterforske sin egen familie, og resultatet er blitt en enestående fortelling om minner og tilgivelse i jakten på sannheten om seg selv og familien. Det viser seg at  Michael Polley, som hun i hele sitt liv har kalt pappa, slett ikke er farens hennes. Sannheten er at hun ble unnfanget da hennes avdøde mor våren 1978 jobbet ved et teater i Montreal. Den nye babyen ble en del av Polley-familien, men under hele oppveksten kommenterte søsknene at hun så forskjellig ut fra dem.

Sarahs mor døde av kreft i 1990 da Sarah var elleve år gammel, og tok hemmeligheten om datteren med seg i graven. Sarah Polley dømmer ikke sin mor for hemmeligheten.

Det er jakten på sannheten som er ledetråden når Sarah vender tilbake og oppsøker skuespillerne som moren omgikk mens hun var i Montreal. Hun konfronterer flere av dem og sakte, men sikkert nøster hun opp sannheten om hvem som egentlig er faren. Dette kunne fort blitt en
Tore på sporet-historie, men er blitt noe helt annet. Det er like mye en fortelling om den moderne familien, og de konsekvenser sannheten kan ha når hun sporet opp sin biologiske far, som også opptrer i filmen.

Stories We Tell er sobert gjort. Filmens sterke side er at vi alle, uansett bakgrunn, kan kjenne oss igjen i Polley-familien. Det største inntrykket gjør kanskje hennes ”pappa” Michael Polley når han får høre sannheten: ”Jeg elsker deg jo nettopp for den du er, hadde jeg vært faren din ville du jo ha vært en annen” og understreker med det at det viktigste er ikke sannheten under et mikroskop, men kjærlighet, miljø og oppvekst.

Årets beste dokumentarer på kino i år.