Livsvilje og mirakel

Det hele er basert på en virkelige hendelse i ishavet utenfor Island i 1984, hvor en fisker overlevde seks timer i havet.

Islendingen Baltasar Kormákur har jobbet som teaterregissør i Norge, men er mest kjent for publikumssuksessen
101 Reykjavik, og har for tiden suksess som filmregissør i Hollywood.
Dypet har han laget parallelt med sin USA-karriere.

Dypet er et doku-drama som går rett til hjertet. Baltasar Kormákur har evnet å skape et persongalleri av kjøtt og blod – om ekte mennesker. Disse menneskene er fra lille Vestmannaeyjar, som også ble rammet av vulkanutbruddet i 1973. Folket ble evakuert, men flyttet tilbake og nesten på trass bygde de igjen opp samfunnet. Hovedpersonen, Gulli (Olafur Darri Olafsson), blir stående som et symbol på livskraften som eksisterer i dette lille samfunnet.

24-årige Gulli mønstrer på fiskebåten etter landligge og en helg med festligheter. Sammen med sine kollegaer setter de kurs for fiskefeltene utenfor Vestmannaeyjar. Vulkanutbruddet elleve år tidligere har endret bunnforholdene, og skaper stadig problemer for den lille tråleren. Trålen henger seg fast i noen store vulkanske steiner – og så går det galt, og de får ikke kuttet trålen i tide. Resultater er at båten går ned. Plutselig befinner de seg i et iskaldt hav, klamrende til kjølen av den lille tråleren. Én etter én dukker mannskapet under. Til slutt er Gulli alene, men etter seks timer karrer han seg på land.

Dypet er ingen heroisk fortelling. I stedet forteller regissøren historien om Gulli slik det skjedde, uten å spille på publikums følelser. Har lar oss i stedet være observatører til dramaet som utspiller seg. Store deler av filmen handler Gullis kamp i det iskalde vannet, der han kjemper for livet og prøver å holde hjernen klar. Han snakker med måkene, tenker på livet han har hatt og hva han vil gjøre hvis han overlever. Dette er også den sterkest delen av fortellingen.

Dypet er solid håndverk med gode skuespillerprestasjoner. Vi tror på karakterene som vil blir introdusert for på fest i helgen før de skal ut på fiskefeltet. Hovedrolleinnehaver Olafur Darri Olafsson imponerer i rollen som mannen som får livet i gave.

Dypet er ikke en film som revolusjonerer filmkunsten, men
er
nok en solid film fra Baltasar Kormákur som viser hvorfor han er blitt en ettertraktet filmskaper også i Hollywood.