Dobbeltmordsfilm vekker vrede

Den 26. april har Hollywood-filmen
Pain & Gain premiere i USA. Mark Wahlberg og Dwayne Johnson – sistnevnte bedre kjent som ”The Rock” – besetter hovedrollene i actionkomedien som er basert på virkelige hendelser – en kriminell bandes herjinger i 1990-tallets Miami.

Allerede
innen premieren har filmen utløst sinne hos ofrenes pårørende, og de politifolkene som i sin tid jaktet på banden.

– Vi snakker om ekte mennesker. Og i dette tilfellet, særlig når du snakker om mordofrene, så var det helt uskyldige ofre, sier den nå pensjonerte politimannen Felix Jimenez til The Miami Herald.

Utilfredse pårørende

Zsuzsanna Griga mistet sin bror og dennes kjæreste. De ble mishandlet og drept av bandens medlemmer.

Hun er spesielt utilfreds med at filmen tilsynelatende fremstiller bandemedlemmene som sympatiske skikkelser.

– Jeg ønsker ikke at den amerikanske befolkningen skal ha sympati med morderne. Det er forferdelig det som skjedde med ofrene, sier Griga, som i dag bor i Ungarn.

Kidnappinger og utpressing

Pain & Gain er regissert av Michael Bay, som også har laget filmer som
Transformers og
Armageddon.

Handlingen baserer seg denne gang på virkelige hendelser, og en rekke avisartikler fra Miami New Times om en gruppe bodybuildere som sto bak en rekke oppsiktsvekkende kidnappinger.

Bisarre fremgangsmåter

Lugo, en karismatisk bestyrer av treningssentret Sun Gym, hyret den sadistiske steroidmisbrukeren Doorbal og vennen Delgado til å kidnappe en rik forretningsmann som skulle utpresses for penger.

Det var ingen enkel oppgave for banden som forsøkte seg atskillige ganger uten hell. En av gangene kledde kidnapperne seg ut som ninjaer, og det er en av de seansene som filmen latterliggjør.

Til slutt fikk banden imidlertid has på forretningsmannen som i en måned ble holdt fanget i Delgados varehus og mishandlet med bestialske torturmetoder.

Ofret ble tvunget til å overdra sitt hjem og formue til kidnapperne som så forsøkte å iscenesette hans selvmord.

Han slapp fri til sist, men i stedet for å kontakte politiet hyret han i første omgang en rekke agenter som skulle skaffe formuen hans tilbake. Det lykkes ikke.

Banden kidnappet flere andre. Blant annet den rike ungareren Frank Griga og hans kjæreste Krisztina Furton, som begge endte med å bli drept.

Paramount Pictures, som står bak filmen, har ikke ønsket å kommentere kritikken fra de pårørende.

Pain & Gain har norsk premiere 23. august.