Cannes-presidenten trekker seg – etter 36 år

Gilles Jacob har vært president for Cannes Film Festival siden 1977. Men nå er det slutt, sier den 82-årige festivalpresidenten:

– Jeg har atskillige ganger lovet min kone at jeg vil stoppe. Denne gang gjør jeg det, sier Gilles Jacob til avisen Nice-Matin.

Jacob går av når hans nåværende treårige kontrakt utløper i 2015.

Festivalen, som åpner på onsdag bekrefter at den har mottatt beskjed om at Gilles Jacob ikke vil fornye sin kontrakt. En ny president venter ledelsen til neste vinter med å finne frem til.

 

Fagfolk og kjendiser

Gilles Jacobs tittel var de første årene administrerende direktør, innen han i 2001 ble president. Presidentskapet utløp i prinsippet allerede i fjor, men den gang valgte Jacob altså å si ja til tre nye år.

Jacob har blant annet ry på seg for å være den som har æren for å fått fagfolk fra filmindustrien og berømtheter til Cannes-juryen hvor det tidligere satt en masse filmakademikere.

I sin tid som president har Jacob dessuten opprettet sideprogrammet Un Certain Regard, som danske Thomas Vinterberg i år er juryformann for.

Gilles Jacob er også er ansvarlig for etableringen av ungdomsprogrammet Cinefondation. I tillegg står han bak prisen Camera d`Or, som gis til beste regidebutant.