Dinosaurene lever – igjen

Å gjenoppleve Jurassic Park på stort lerret, 20 år etter at man som trettenåring inntok kinosetet premierekvelden i Kongsberg kino, er intet mindre enn stort! Der andre jevngamle produksjoner har begynt å kjenne tidens tann i kantene, står denne storfilmen fjellstøtt som en bunnsolid kinoopplevelse og et banebrytende mesterverk den dag i dag. Noe av det som plasserer Spielbergs eventyrfilmer i klasse for seg selv, er hans imponerende evne til å trollbinde oss inn i et filmunivers som appellerer til både barn og voksne, samtidig som han lykkes med å forene krav til kvalitet med eventyrlig kommersiell suksess. Jurassic Park er på mange måter den ultimate Spielberg-blockbuster med sin kombinasjon av terroren fra Haisommer, det eventyrlige fra Nærkontakt av tredje grad og det spennende eventyret fra Jakten på den forsvunne skatten.

I
Jurassic Park bruker han den første timen på å gradvis bygge opp en overhengende følelse av trussel, samtidig som han med evolusjonære argumenter hamrer inn at vi ikke skal leke Gud. Så slår han til med full kraft og forvandler den siste timen til en forrykende spennende berg-og-dalbane gjennom fortidsparken der sultne rovdyr venter med sine tenner og klør. Dette er ubeskrivelig deilig underholdning signert Spielberg, så de som ønsker seg et mer originalt manus i Oscar-klasse kan først som sist finne veien til en annen kinosal og la oss andre kose oss med popcornet vårt.

Filmens respektable alder gjenspeiles tidvis i de visuelle effektene, teknologien har tatt lange steg fremover siden 1993. Men
Jurassic Park føles aldri utdatert, og fremdeles er det like imponerende å være vitne til en enorm T-rex som kommer trampende ut av gjerdet og brøler så høyt at det rister i kinoveggene og får ståpelsen til å prikke på armen. Det tredimensjonale formatet kler på sin side Spielbergs dinosaureventyr upåklagelig godt, ja faktisk er dette et av de mest vellykkede 3D-konverteringene undertegnede har sett, lysår foran mer skuffende eksempler som Star Wars Episode 1.

Selv om man har sett filmen utallige ganger så gir 3D-utgaven følelsen av at man ser en ny, bedre og større film hvor dinosaurene oppleves mer levende enn noensinne og hvor filmmagien forsterkes ytterligere.
Jurassic Park er kanskje 20 år, men fremdeles en like formidabel opplevelse i kinomørket for både gamle fans og nye generasjoner med filmelskere.