En annen planet

Elysium foregår førti år frem i tid. En overbefolket planet  med slum og voldelige tilstander har gjort at de rike har forlatt Jorden til fordel for et luksusliv på ombord på den gigantiske romstasjonen Elysium som sirkler rundt Jorden.

Filmen er en klar allorgi for tilstanden i verden i dag; om immigrasjon og helsestell i en verden som her delt opp i rike og fattige. Det er for øvrig et grep sørafrikanske Neill Blomkamp har brukt tidligere. I
District 9 lar han fortellingen om strandede aliens være en allorgi til apartheidsamfunnet han vokste opp i.

Elysiums største problem er at det er litt for mange logiske brister i fortellingen. På Elysium har de utstyr som kan kurere enhver sykdom. Derfor forsøker mennesker fra Jorden å komme seg dit, men det gis ingen fornuftig forklaring på hvorfor menneskene på Elysium ikke vil dele denne kunnskapene med restene av menneskeheten.

Elysium fremstår som en overfladisk verden hvor menneskene lever i sus og du og ikke har omtanke for de som er blitt igjen på jorden.

Max (Matt Damon) er en vanlig arbeider på Jorden som bare passer jobben sin. Han opplever å få en dødelig strålingsdose ved et arbeidsuhell. Han får fem dager igjen å leve. Desperat som han er etter hjelp, søker han den blant gamle venner i underverden. Ha går med på å hjelpe dem i å gjennomføre et kupp. Som motytelse skal de smugle ham til Elysium slik at han kan kureres for strålingsskadene. Han virker i tillegg til å være den eneste i denne verdenen som har som noenlunde sosial antenner i tillegg til empati.

Å bruke scifi-sjangeren som til å kommentere den politiske verden er ikke noen nytt. Hele sicififilmhistorien er full av den typen filmer. Problemet for
Elysium er at karakterene i filmen fremstår som paddeflate. Selv Jodie Foster i rollen som forsvarsminister ombord på Elysium har fått fint lite å spille på og fremstår som en uengasjert pappfigur.

Neill Blomkamp kunne trygt tatt en runde til med manuskonsulentene, for det er anslag til noe bra her. Det som løfter filmen er spesialeffektene som hører med blant de bedre.