«Monica Z» – et kunstnerliv

5

Filmen om det svenske nasjonalikonet Monica Zetterlund lykkes først fremst fordi den hittil ukjente skuespillerinnen og sangerinnen Edda Magnason gjør en fantastisk rolleprestasjon.

Filmen tar oss med til 1960-tallet da Monica Zetterlund (1937 – 2005) hadde sitt gjennombrudd som artist. Det er et aldri så lite eventyr vi får oppleve på lerretet. Monica  vokser opp i Hagfors, rett over norskegrensen i Värmland. Hun som sentralborddame i Televerket. Hun er enslig mor og bor hjemme hos foreldrene, men i helgene reiser hun rundt i Sverige og fortryller publikum med sine særegne og vakre jazztolkninger.

Hun sliter stadig med samvittigheten. Hun føler seg som en dårlig mor når hun prioriteter sin musikkarriere fremfor datteren. Til og med julaftenene går karrieren foran og det er foreldrene hennes som får ansvaret for datteren.  Talentet er det derimot ikke noe i veien med. Hun får sitt store gjennombrudd i Stockholm som følges opp med opptredener med verdensstjerner i New York. Monica glir inn i Stockholms pulserende kunstnerliv og gifter seg med regissøren Vilgot Sjöman. Hun har stor livsappetitt og ikke minst appetitt  på menn – og gjerne feil menn. Noe som stadig volder henne problemer.

Danske Per Fly gjør en solid jobb som regissør, men i en film som gir seg ut for å fortelle historien til et virkelig menneske, har han tatt seg store friheter. Denne  kunstneriske friheten blir nå kritisert. Det er noe av samme diskusjonen som var rundt femstillingen av Herman Watzinger i Kon-Tiki.

I Monica Z gjør Kjell Bergqvist en strålende rolle som Monicas far. Han gir Janteloven en ansikt som grinebiteren som bare syter og klager over datterens karrieredrømmer. Den  svenske dokumentarfilmskaperen, Tom Alandh, tar opp denne fremstillingen av faren i et innlegg i Dagens Nyheter. Han  kritiserer Per Flys avslappede forhold til sannheten og det ettermæle han gir Monicas far. I følge Alandh, som kjente begge, støttet faren  henne hele tiden – uansett hva hun gjorde på scenen og privat. Faren var selv jazzmusiker og det var i hans band hun fikk sin debut.

Uansett, Monica Z er en spennende og underholdende musikalsk drama. Edda Magnason gjør den til en filmopplevelse vel verdt å få med seg.