En moderne Huckleberry Finn

Hans nye film,
Mud, er en varm og humoristisk film som fremstår som en moderne utgave av Huckleberry Finn.

Fjortenårige  Ellis (Tye Sheridan), bor på en husbåt sammen med foreldrene på Mississippi. Foreldrene ligger i stadige krangler. Ellis og hans beste venn, Neckbone (Jacob Lofland), opplever sommerferien som unggutter flest. Etter en flom på Mississippi, møter de en vagabond (Matthew McConaughey) som bor i en båt som har havnet i en tretopp på en øde øy i den mektige floden. Han forteller dem at han heter Mud og er på leting etter kjæresten sin, Juniper (Reese Witherspoon), som befinner seg på fastlandet. Problemet hans er at han har drept en mann og både politi og andre er på jakt etter ham. Han har ikke sett kjæresten sin på flere år, men planlegger å flykte sammen med henne.

De to guttene fascineres av Mud fordi han forteller de utroligste historier. Guttene inngår en pakt med ham om at de skal hjelpe til med å finne kjæresten hans. Som betaling får de båten som har strandet i tretoppen.

Mud er en mann som tror på kjærligheten, i motsetning til på hjemmebane, hvor foreldrene til Ellis ligger i skilsmisseforhandlinger. ”Du kan ikke stole på kjærligheten”, sier faren, men Ellis er ikke helt sikker på det etter å truffet Mud som er villig til å risikere alt for kjærligheten.

Jeff Nichols’ siste film,
Takin Shelter, handlet om en mann som prøvde å beskytte sin kone og datter. Før det gjorde han
Shotgun Stories, om to brødre i en familiefeide etter farens død. Hans tredje film, Mud, ser historien fra en fjortenårings øyne. Nok  en gang handler det om oppvekst og viktigheten av en farsfigur.

Mud er en fascinerende oppvekstskildring – som passer fra de helt unge og for hele familien.  Unge Tye Sheridan imponerer i rollen som Ellis og viser hvorfor han er et av de største unge skuespillertalentene på lenge og Matthew McConaughey skaper en Mud som vi fascineres av.

Det har de siste årene vært en rekke filmer med  historier spunnet rundt ”white trash”.
Mud skiller seg fra flertallet. Her er ikke bare elendighetsbeskrivelse, men også en optimisme.

Dessverre mister Jeff Nichols grepet litt på slutten når han lar dette Huckleberry Finn-eventyret gli over i noen unødvendige voldsscener.
Mud er likevel godt håndverk og stor skuespillerkunst. Det er en film som både underholder og fascinerer.