Potensiell referansefilm

Et norskprodusert actioneventyr er alt for sjelden vare. Derfor er det en sann fryd å konstatere at regissør Mikkel B. Sandemose, manusforfatter John Kåre Raake og Fantefilm Fiksjon i begeistrende stor grad har skjenket sjangeren et helstøpt bidrag.

Det er ingen tvil om at nevnte filmskapere har hatt et ønske om å nå inn til det store, brede publikummet som verdsetter suksesser som
Jurassic Park og
Indiana Jones. For her blandes monstre og arkeologi, hyling og dødsfeller med fatal familieferie og mytologiske dommedagstrusler. I filmen refereres det til at kulturminneloven forbyr å stjele kunstskatter, men filmskaperne har selv forsynt seg grovt fra actioneventyr-filmhistoriens skattekammer.

Og det er helt greit. For resultatet er blitt riktig så friskt og fint. Målet er å underholde, og ungdom fra elleve til seksten år, som vil utgjøre en stor del av målgruppen, var ikke engang født da de klassiske
Indiana Jones-filmene ble til. Og de var kanskje på ferie da
Jurassic Park ble relansert i 3D i sommer …

Med utgangspunkt i Oseberg-gravfunnet (i 1903) har Pål Sverre Hagen inntatt hovedrollen som arkeolog og alenepappa Sigurd Svendsen. Selv om Hagen ikke er tidenes mest spennende skuespiller fungerer samspillet mellom han og de to barna vel og bra. Heldigvis. For det at barn er med i denne filmen fyller en nokså tom avdeling i norsk filmtradisjon: Underholdningsfilmen hvor mer enn én generasjon legger sammen ut på eventyr.

Ok,
Gåten Ragnarok lar seg kritisere på flere punkter: Det tys til klisjéer som
travel-pappa-rekker-ikke-barnas-skoleforestilling. Man savner et comic relief. En runestein med et kodet budskap er merksnodig lett å både finne og tyde. Manus lar karakterene ta pauser der hvor man heller burde holdt drivet. Klippen har forelsket seg i en scene hvor en flåte på vannet sees nedenfra. Og i en hel sekvens fases hovedrolleinnehaveren ut til fordel for barna, i et forsøk på å gjenskape en av
Jurassic Parks mest nervepirrende øyeblikk.

Men alt dette er stort sett ting som kun de mest vrange filmsynsere vil henge seg opp i.
Gåten Ragnarok vil bli en suksess fordi den tør være så skummel som en 11-årsfilm kan være. Handlingen tar utgangspunkt i et stykke norsk historie og mytologi som er som skapt for filmmediet. Action-momentene er mange og svært varierte. CGI-effektene er finfine. I tillegg viser Per Sundquist og Nicolai Cleve Broch seg fra sine beste sider.

Har du en ung venn født rundt millenniumskiftet? Gjør deg selv populær og kjøp kinobilletter til
Gåten Ragnarok.