Drama ved Afrikas Horn

Skipskapringer har fremdeles ikke gått helt av moten utenfor Afrikas Horn, og ikke uventet er det et fenomen som filmskaperne har grepet fatt i. I fjor danske Tobias Lindholm den svært vellagede
Kapringen med handlingen lagt til et kapret dansk skip. Nå er Paul Greengrass klar med sin
Captain  Phillips med Tom Hanks i hovedrollen. På lik linje med den danske filmen er også denne basert på en virkelig hendelse.

Vi møter først kaptein Phillips i bilen sammen med sin kone på vei til flyplassen. Etter ferie skal han igjen ut på sjøen. Sammen sitter de og småprater om sine barn og er bekymret for fremtiden, nedgangstider og vanskene med å få seg en jobb for de som skal ut i arbeidslivet.

Samtidig er det helt andre bekymringer i Somalia hvor lokale krigsherrer driver med skipskapringer og kidnapping i stor stil. Krigsherrene sitter igjen med profitten mens kaprerne, som dels ved tvang utfører jobben, sitter igjen med småpenger. En av dem er den skinnmagre Muse, spilt av Barkhad Abdi.

Kaptein Phillips overtar kommandoen av skipet sitt i Oman og skal føre det til Mombasa i Kenya via Djibouti – de skal runde Afrikas Horn. Her skal Muse og kaptein Phillips møtes når Muse sammen med  tre andre kaprere tar seg  ombord i skipet hans – og møtet blir ikke særlig hjertelig

Selve kapringen virker nærmest absurd når den åpne lille jolla med fire menn nærmer seg det kolossale skipet som er beskyttet av vannkanoner. Mannskapet har ikke tilgang til våpen, så når kaprerne kommer seg om bord gjemmer hele alle seg – utenom offiseren på broen. Snart er det Muse som har kommandoen på skipet. For ham er det rein business – han vil ha sine løsepenger for skipet for så å avslutte det hele til ”alles beste.”

Muse er ikke en mann som hater Amerika. Tvert imot drømmer han om å reise dit så snart han har nok penger oppspart.

Paul Greengrass lar hovedkonflikten stå mellom Phillips og Muse. Etter hvert mobiliseres den amerikanske marinen som snart omringer det kaprede fartøyet – og livbåten som kaprerne flykter i sammen med gisselet sitt – kaptein Phillips. For amerikanerne er det ikke snakk om å la somalierne komme i land med gisselet sitt. De har for mange smertefulle minner fra Somalia til at de kan la det skje. Situasjonen i livbåten eskalerer når marinen og kommandosoldatene gjør sin forberedelser til å gripe inn i gisselsituasjonen.

Captain Phillips er en usedvanlig god thriller – mye takket være de to hovedrolleinnehaverne Tom Hanks og Barkhad Abdi i rollene som to lederne som begge ønsker en fredelig utgang, men situasjonens innebygde dynamikk som drar dem mot undergangen. Paul Greengrass viser seg igjen som en mester i å skape spenningssituasjoner og nervepirrende drama.