Glimrende ”feel bad”

De tre ungdommene og vennene Juan, Sara og Samuel vil søke lykken i USA for å få et bedre liv enn det Guatemala er i stand til å tilby dem. Det er en livsfarlig reise de begir seg ut på. For å trygge seg selv klipper Sara håret kort og kler seg som en gutt. Underveis slår også den unge mayaindianeren Chauk seg sammen med dem.

Reisen foregår ulovlig ombord på tog fra Guatemala og gjennom Mexico i retning USA. Det er en reise med livet som innsats. En ting er korrupte politifolk. Atskillig farligere er alle bandene underveis som er på jakt etter de verdiene de reisende representerer –enten det de bærer med seg, som tvangsprostituerte eller som kidnappede som kan byttes mot løsepenger.

Det er ikke noen lystig reise regissør Diego Quemada-Diéz tar oss med på gjennom Mexico. Godhet er ikke det som møter dem underveis. Her er det den sterkeste rett og et liv er ikke mye verdt. Det er en brutal virkelighet som møter dem.

Diego Quemada-Diéz viser at han har plukket opp mye underveis som kameramann Alejandro Iñárritu og Ken Loach. De unge skuespillerne imponerer og inngir troverdighet.

Gullburet et dystert, rått og brutalt, men velgjort drama som inngir troverdighet gjennom sin dokumentariske stil. Et ”deprimerende” høydepunkt på kino.