37 norske filmer i Lübeck

Både
Jag etter vind, Jeg er din og
Pionér vises i hovedkonkurransen. Og Lübeck feirer også Edvard Munch.

Filmfestivalen i Lübeck går i år inn i sin 55. utgave, og har etter hvert blitt både en stor publikumsfestival med 27.000 solgte billetter i 2012 og et viktig møtested for nordiske, baltiske og tyske filmfolk.

Festivalen er den største nordiske filmfestivalen utenfor Norden og er med sin beliggenhet i Tyskland et svært viktig visningssted for norske filmer overfor det store tyske markedet. Tyskland er det aller viktigste eksportmarkedet for norsk film.

Norske filmer i konkurranse

Det er tre norske spillefilmer som skal vises i hovedkonkurransen i Lübeck.
Jag etter vind (Rune Denstad Langlo),
Jeg er din (Iram Haq) og
Pionér (Erik Skjoldbjærg). De tre filmene konkurrerer både om hovedprisen fra NDR, publikumsprisen fra “Lübecker Nachrichten”, den baltiske filmprisen til en nordisk film og den økumeniske filmprisen.

I kategorien for barnefilmer er både
Karsten og Petra, Tina & Bettina, Reisen til julestjernen og
De tøffeste gutta i konkurranseprogrammet. De to dokumentarene
De andre og
Til ungdommene vises i konkurranseprogrammet for dokumentarfilmer.

De sju norske kortfilmene som skal vises i Lübeck fremstilles i tre forskjellige spesialprogram som tar for seg hvordan mennesket klarer seg i naturen, hvordan mennesket klarer seg alene og hvordan mennesker oppfører seg overfor hverandre.

Eget spesialprogram om Munch

I anledning malerens 150 årsdag har de nordiske filmdagene satt sammen et eget filmprogram for å hylle maleren som hadde en tett forbindelse til Lübeck og besøkte byen gjentatte ganger. Munch hadde en viktig sponsor i Dr. Max Linde og rundt 50 av Munchs bilder har referanser til byen, blant annet maleriet «Dr. Lindes fire sønner» som ble vist i Oslo under den store Munch-utstillingen og som vanligvis henger i Museum Behnhaus i Lübeck. Festivalen feirer Munch med presentasjonen av to nye dokumentarfilmer:
Solen (Stein-Roger Bull) og
Let the Scream Be Heard (Dheeraj Akolkar).

Retrospektiv med Svalbard-filmer

Årets retrospektive program er dedisert Svalbard og andre polare strøk, med filmer helt tilbake fra Roald Amundsens tid, via klassikere som
Orions belte og
Kjærlighetens kjøtere og frem til den prisbelønte kortfilmen
Mannen fra isødet.