Nordisk råds filmpris 2013 til Jakten

I begrunnelsen for valget av filmen, skriver bedømningskomiteen:

”Ved første øyekast er Thomas Vinterbergs Jakten et liketil drama som både de gamle grekerne og det moderne Hollywood kunne ha fortalt. Men under den tilsynelatende enkle historien om en mann som blir feilaktig anklaget for barnemishandling, ligger flere komplekse temaer som tvinger seeren til å analysere og diskutere. Gjennom allegorien om
Jakten, undersøker Vinterbergs film hvordan et velmenende og velfungerende samfunn plutselig kan vende seg mot en av sine egne. Den fremragende historiefortellingen får ekstra styrke av Mads Mikkelsens kraftfulle skuespill, den fengslende musikken og de stemningsfulle bildene.

Jakten er regissert av Thomas Vinterberg, som har skrevet manuset sammen med Tobias Lindholm. Sisse Graum Jørgensen og Morten Kaufmann har produsert filmen, som også er den danske Oscar-kandidaten. Trioen Vinterberg, Lindholm og Kaufmann var også bak
Submarino, som vant Nordisk råds filmpris i 2010.

Nordisk råds filmpris er verdt 350 000 danske kroner og ble overrakt av fjorårets vinner, Ruben Östlund, under en gallafest i Operaen i Oslo onsdag kveld.