Slik skal 3D gjøres

Gravity er en helt usedvanlig thriller som kan ta pusten av deg. Gjennom mesteparten av filmen bærer Sandra Bullock filmene alene.

Filmen åpner med å fortelle publikum fakta: “Et liv I rommet er umulig”, og summerer opp fakta. 600 km fra Jordens overflate finnes det ikke noe oksygen, ikke noe vann og ikke noe atmosfære som kan bære lyd. Disse faktaene  ligger hele tiden i bakhodet i denne thrilleren om to astronauter som er på drift i verdensrommet og hvor det ikke er noen hjelp å hente fra NASA.

De to astronautene, vitenskapskvinnen  Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) og piloten Matt Kowalsky (George Clooney), er sendt ut i rommet for reparere Hubble-teleskopet. Før katastrofen inntrer blir vi litt mer kjent med de to på det personlige planet. Stone har nettopp mistet datteren. For henne virker stillheten i rommet som en befrielse, mens Kowlasky føler en annen type befrielse i rommet. Han er skilt etter at kona forsvant md en annen sist gang han var ute i rommet. De er to helt forskjellige individer. Hun er den seriøse forskeren, mens har den humoristen som sier: Du er geniet om bord, jeg er bare bussjåføren.

Katastrofen oppstår når de er ute i rommet for reparere romteleskopet  og treffes av ”romsøppel” fra en russisk satellitt og ikke rekker å redde seg inn i romskipet som blir alvorlig skadet og de er i ferd med å gå tom for oksygen. Deres eneste mulighet til å overleve er å komme seg videre til andre romstasjoner som svever rundt Jorden.

Som film er
Gravity i familie med Stanley Kubricks
2001: En romodyssé og Tarkovksjis
Solaris som for øvrig George Clooney og Steven Soderbergh gjenskapte for elleve år siden.

Sandra Bullock imponerer i sin rolle og bærer mesteparten av filmen alene. Den store stjerne er likevel regissør Alfonso Cuarón som virkelig viser hvordan 3D skal gjøres.