Lukas´ punkere

(VENEZIA) Det er ingen tilfeldighet at han vender seg mot punken:

– Robert Smith i The Cure og Thåström i Ebba Grön er de to kunstneren som har påvirket meg mest, forteller han til Cinema.

Lukas Modysson er ingen enkel filmskaper. Han går stadig nye veier. Det har han gjort helt siden debuten med
Fucking Åmål i 1998. I
Vi er best møter vi de tre venninnene Bobo, Klara og Hedvig. De tre trettenåringene er svært forskjellige De vil være punkere og starte sitt eget band – selv om de ikke har instrumenter og alle sier punken er død.

Det er tre veldig forskjellige jenter vi møter i filmen. Hedvig er en gjenfødt kristen og spiller klassisk musikk.  Hun er den strukturert som også får orden på venninnenes Bobo og Klaras drømmer om å skape et band.

– Handlingen her lagt til 1982. Er det mye av Lukas Modyssons ungdom i disse jentene?

– Akkurat som Bobo i filmen syntes jeg  at ”Sex noll två” av KSMB var verdens kuleste sang. Jeg ble veldig skuffet da jeg leste at Johan Johansson som skrev sangen, fortalte at han skrev den som en parodi på alle de pretensiøse sangene. Jeg følte han spytte meg rett i mitt tolv år gamle ansikt. 

– Hvorfor jenteband?

Jeg valgte å lage film om et jenteband siden punken var en veldig gutteting og det var på alle måter vanskeligere for jentene. Selv om de var punkere, var det forventet av jentene at de skulle være søte  og snille.

Gikk lei

Det har vært  stille rundt Lukas Modysson i flere år nå. Etter
Mammut for fire år siden har han holdt en lav profil. Mottagelsen av
Mammut var ikke som forventet og han var heller ikke selv fornøyd med filmen.

– Jeg var lei av lage film og var på jakt etter noe annet. Jeg skrev to romaner, underviste på filmskolen i Helsingfors og jobbet med å bli en bedre sjakkspiller.

De fire  årene har tydeligvis gjort ham godt, for i Venezia var det et begeistret kritikerkorps og publikum som tok i mot
Vi er best!.

Han kom inn i svensk film som et frisk pust og har hatt suksesser med filmer som
Fucking Åmål,
Tilsammans og Lilja 4-ever. Hans to siste filmer; den eksperimentelle
Container og det engelskspråklige dramaet
Mammut fikk en heller lunken mottagelse. Med
Vi er best! er han igjen tilbake med en film mer eller mindre basert å sin egen ungdom – akkurat som i
Tilsammans.

– Jeg har villet formidle musikken forløsende kraft – lage en film som gir folk en god følelse når de forlater kinoen.

Debutanter

Hovedrollene spilles av tre debutanter. Lukas Modysson forteller at barn- og ungdom mye lettere kommer opp med ideer til en scene en voksne –de må styres mer.

– Voksne skuespillere har vanskeligere for å leve seg så naturlig inn i rollen. De tre jentene i filmen er veldig begavede og hatt lett  for å improvisere underveis.

– Mange sier at dagens ungdom har mistet opprørerstrangen og er bare interessert i shopping og mote?

– Mote er bra. Det er også opprør, sier Lukas Modysson–Hvis  foreldrene din vokste opp med punk, blir jo moteslaven opprører. Et aspekt som jeg synes er forskjellig nå og fra min egen ungdom er at i dag har du alternative bevegelser som er veldig miljøbevisste og som tiltrekker ungdom, men problemet er at det er altfor få som har engasjementet.

Vi er best! bringer tilbake noe av den samme følelsen som var i suksessene
Fucking Åmål og
Tilsammans. Få greier å formidle ungdom og barns opplevelser og synspunkter bedre enn ham – både nedturer og den ungdommelige optimismen.

– Det handler vel om at jeg er litt barnslig og samtidig prøver jeg å beskrive det hele slik jeg selv husker at jeg som trettenåring opplevde den tiden. – Jeg ville lage en hyggelig liten og optimistisk film som viser at livet ikke er bare de gravalvoret vi omgir  oss med. At livet byr å muligheter.

Punkrock

Filmen er basert på en tegneserien ”Aldrig godnatt” av hans kone Coco fra 2008. Både hun og Lukas vokst opp med punkrock. Han forteller at  de så The Cure sammen på Hultfredsfestivalen for noen år siden:

– Det var et av de fem-seks lykkeligste øyeblikk i mitt liv.

At filmen er basert på konas tegneserie er  det minste underlig forklarer han.

– Vi har alltid ”kastet ball”. Det er hun som er den smarte av oss. Jeg bar utfører ideene som kommer opp. Jeg stjeler rått fra våre egne liv. Det gjelder alle filmene.

Punklåtene i filmen er de samme som han selv lyttet til som trettenåring.  Heldigvis fikk han tillatelse til å benytte musikken.

Selv har han aldri truffet Thåström – hans store ungdomsidol. Han tror heller ikke at han vil det:

– For meg holder det å være fan av musikken. Ikke slik som den typen som står i dagevis utenfor Justin Biebers hotell. Dessuten tror jeg at jeg kom til å opptre som en tulling hvis jeg skulle håndhilse å ham.

Det er lenge siden Lukas Modysson syntes det var moro å lage film, men opplevelsen med
Vi er best! er noe av det morsomste han har gjort –så egentlig kunne han godt tenke seg å dra i gang en nye film med det samme.