Pønken var ikke død

Lukas Moodysson er et fenomenalt filmatisk talent, men samtidig særdeles kompromissløs. Siden hippiekomedien
Tilsammans har han levert den ene ubehagelige filmopplevelsen etter den andre, hvor de eksperimentelle
Et Hål i Mitt Hjarte og
Container ble en prøvelse selv for de med åpent hjerte for eksperimentelle prosjekter.
Lilja 4 Ever er fremdeles vond å tenke på, selv flere år etter at man så den. Det er derfor uventet at man får en helstøpt feelgood-komedie fra Moodysson, men ikke desto mindre velkomment.

Vi er best! er basert på kona Coco Moodyssons tegneserie Aldri godnatt om tre jenter i tidlig tenårene som bor i Stockholm anno 1982, en tid da «alle» sier punken er død. Klara og Bobo hevder det motsatte og starter et band sammen med kristne Hedvig. Med punkesveis og forakt for det etablerte gir trioen alt de har bak instrumentene og sammen med hverandre, samtidig som de forsøker finne ut av hvem de selv er midt oppi det hele.

Vi er best! er først og fremst en real feelgood-film fra start til slutt, hvor ubehageligheter og vond hverdagsrealisme har tatt en midlertidig pause. På enkelte felt minner den om Jens Liens oppvekstdrama
Sønner av Norge som også skildret ungdommelig opprør, pønkrock og konflikt mellom voksne og barn. Men Moodysson, som har uttalt at han fremdeles er like pessimistisk på menneskehetens vegne, skraper kun lett i overflaten der Jens Lien gikk langt under huden.

Lukas Moodysson er en dyktig instruktør, hvilket gjenspeiler seg i de tre unge hovedrolleinnehaverne som alle føles genuine og naturlige. Deres ulike personligheter gir filmen dynamikk, hjerte og sjel, og spesielt samspillet mellom Barkhammer (Bobo) og Grosin (Klara) må her trekkes frem. Moodysson opererer etter improvisasjonsprinsippet, hvilket gir svært troverdige scener der det føles som om vi er flue på veggen.

Vi er best! er en oppvekstskildring som får deg i godt humør, der man relaterer til jentene uansett kjønn, alder og musikksmak. Men filmen mangler punch, det store høydepunktet uteblir og trass i enkelte småtopper underveis er handlingslinjen relativt monoton.
Vi er best! er ikke på høyde med
Fucking Åmål og
Tilsammans, men det kjennes godt med en ny varm og rørende historie om unge outsidere signert Moodysson.