Kung fu-filmens konge er død

Hvis du ser nøye på begynnelsen av Quentin Tarantinos 
Kill Bill, så ser du en logo som ligner på den til venstre på siden.

Logoen tilhører det Hong Kong-kinesiske selskapet Shaw Brothers, og bak Shaw Brothers sto Run Run Shaw. Nå er han død, 106 år gammel .

Shaw Brothers – som navnet indikerer ble drevet av to brødre. Run Run Shaw drev selskap sammen med sin bror som ble kalt RunMe Shaw – som produserte over 1000 filmer fra 1950 og i fem tiår fremover. Sjangrene spenner fra romantiske komedier til musikaler og actionfilmer.

Kung fu i særklasse

Men det er spesielt en sjanger som verden vil huske Run Run Shaw å ha bidratt til –  Kung fu-film. Den ikke særlig aktede sjangeren, hvor Shaolin-munker og andre kampsportutøvere gir hverandre juling på  svært så smidige måter, fikk sin utbredelse på grunn av de driftige kinesiske brødrene.

På 1960 og 70-tallet vant Shaw Brothers-filmene utbredelse og nådde B-kinoer i Vesten. De mange filmene fra » Hollywood i øst» ga penger i kassa og Shaw Brothers, som på 60-tallet hadde verdens største studioer hjemme i Hong Kong, var co-produsenter av storfilmer i Hollywood som Ridley Scotts
Blade Runner.

Blant dem som gikk på kino og så deres kampsportfilmer i USA, var Quentin Tarantino, og han er en av dem som i dag bærer fakkelen fra Run Run Shaw filmer.

Han er ikke alene , sier professor emeritus i filmvitenskap ved University of Illinois, David Desser, til Los Angeles Times :

» Det er nesten ikke en eneste kampscene i Hollywood-filmer i dag som ikke er basert på asiatisk kampsport. Og det kan føres direkte tilbake til kampsportfilmerne som Shaw Brothers brakte med seg i 1970-tallet,» sier han.

På slutten av 1980-tallet sluttet Run Run Shaw å produsere filmer og begynte i stedet å lage TV. Noen han holdt på med til 2011 da han pensjonerte seg som en 104 -åring .

I 2013 fikk den produktive kineseren en Bafta for sin rolle i filmindustrien. Ellers har det vært relativt tynt med internsjonal anerkjennelse og utmerkelser fra den finere selskap.