«Lone Survivor» – blodbad i Afghanistan

3

Mens Hollywood de siste årene har levert realistiske og troverdige krigsfilmer som Kathryn Bigelows Zero Dark Tirthy og The Hurt Locker, er Lone Survivor er et skritt tilbake til den typen heroiske krigsfilmer vi kjenner fra Chuck Norris og Sylvester Stallone storhetstid.

Til forskjell fra disse er Lone Survivor ”based on a true story” – om operasjon Red Wing som gikk forferdelig galt i 2005.

Regissør Peter Berg sparer ikke på det patriotiske når han tar oss med til Afghanistan. Filmen begynner med dokumentariske opptak av virkelige Navy SEALS-soldater under trening – før vi går inn i selve filmen hvor møter fire Navy SEALS, som får i oppdrag ”å ta ut” en Talibanleder som befinner seg i en landsby sammen med sine soldater. Blant disse  fire soldatene er den eneste av dem som skal overleve – Marcus Luttrell – virkeliggjort av Mark Wahlberg.

De fire soldatene flys inn med helikopter før de begir seg til fots til landsbyen. Ved en tilfeldighet oppdages de av noen gjetere – og dermed er helvete løs når Taliban-soldatene blir varslet. Den neste timen er Luttrell og kompani involvert i et blodbad i et vilt og ugjestmildt terreng. Talibanerne faller som fluer. Regissør Peter Berg elsker å vise det hele  i nærbilder hvor vi virkelig får oppleve kuleinnslaget i kroppene i både lyd og bilder i en times tid. ”Våre helter,” derimot blir såret, faller utfor stup og detter ned fra skrenter og  fjell, reiser seg igjen og rister på hodet og kjemper videre, selv om filmens tittel allerede har røpet at det blir kun en av dem som skal overleve.

Det er ingenting feil på håndverket og skuespillerne er gode. Det store problemet er at det er umulig å ”kjøpe” selv historien fordi det smøres så tjukt at det ikke står til troverdighet når man understeker at dette er en fortelling fra virkeligheten. Regissør Peter Berg ville ha tjent på hente frem Steven Spielbergs Save Private Ryan fra videohylla og sett hvordan en slik historie skal fortelles før han satte seg i registolen. Lone Survivor ender dessverre opp som Afghanistan-krigens svar på Green Berets.