En million til ‹‹Brev til kongen›› i Gøteborg

Prisen består av en million svenske kroner på deling mellom regissør Hisham Zaman og produsent Alan R. Milligan fra Film Farms.

Det er andre året på rad Zaman får prisen for sine filmer. I fjor vant hans debutfilm Før snøen faller den gjeve millionprisen.

Prissummen på en million svenske kroner gjør Dragon Award til en av verdens største filmpriser. Det er andre året på rad at Hisham Zaman mottar pris for beste nordiske film i Gøteborg, etter at han mottok den samme prisen for
Før snøen faller i 2013. Det er historisk, både med tanke på at det er sjeldent at regissører rekker å lage to filmer på to år, og at begge filmene blir tatt ut til hovedkonkurransen i Gøteborg. At han så går hen og vinner begge gangene er unikt.

Det er i tillegg tredje året på rad at en norsk film vinner millionprisen etter at
Kompani Orheim i regi av Arild Andresen mottok Dragon Award i 2012.

Juryens motivering

Årets jury i den nordiske konkurransen har sett og vurdert åtte filmer fra alle de nordiske landene. Alle filmene skildrer på ett vis ett menneskes desperasjon. Det sier også noe om hvordan det er å leve i Norden.

«Årets vinner av Dragon Award Best Nordic Film er en film som skildrer en bortglemt subkultur. Den skildrer mennesker i periferien, i ett slags ingenmannsland. Det er en film som er både empatisk og ærlig i sitt portrett av mennesket. Å skildre flere rollefigurer samtidig er en vanskelig oppgave, og vi beundrer måten de enkelte fortellingene er flettet sammen på.»

– Jeg er takknemlig og føler meg privilegert av å bli anerkjent enda en gang blant mine nordiske kollegaer. Denne filmen er en lavbudsjettfilm og den mest risikofylte kunstneriske og økonomiske av mine filmer. Tre års hardt arbeid har gitt meg tro på å fortsette mitt arbeid med filmen som en viktig fortellerkunst, sier regissør Hisham Zaman etter å ha mottatt prisen i Gøteborg.

Norsk publikumspris

Norsk film om tvillinger kåret som festivalens beste langfilm av publikum

Tvillingsøstrene vant publikumsprisen til beste langfilm på filmfestivalen. Den publikumsprisvinnende dokumentarfilmen
Tvillingsøstrene er produsert, skrevet og regissert av Mona Friis Bertheussen og er en fascinerende historie om eneggede tvillinger som vokser opp i to vidt forskjellige miljø – den ene jenta i en millionby i USA og den andre i en vestlandsbygd i Norge. Før jul vant den også publikumsprisen ved verdens største dokumentarfilmfestival i Amsterdam.

Internasjonal interesse for norske filmer

-I løpet av noen få dager i årets første måned har norske filmer gjort seg godt bemerket med seks filmer i Sundance, manuspris til Eskil Vogts debutfilm
Blind mens Magnus Morks kortfilm
Burger vant for beste regi og ensemble ved den samme festivalen. I Gøteborg hvor totalt 15 filmer blitt vist, flere av dem i konkurranse, resulterte i både en millionpris og publikumspris. Om noen få dager begynner filmfestivalen i Berlin, med Hans Petter Molands
Kraftidioten i hovedkonkurransen,
Blind i Panoramaseksjonen og flere samproduksjoner i øvrige seksjoner. Det er allerede stor interesse for norske filmer, både fra anerkjente filmfestivaler, distributører og presse, sier utlandsansvarlig for spillefilm Stine Oppegaard, noen få dager før en av verdens største filmfestivaler begynner.

Brev til kongen

Brev til Kongen er Hisham Zamans andre spillefilm, etter
Før snøen faller. Tidligere har Zaman blant annet laget den prisbelønte kortfilmene
Bawke (2005) og novellefilmen
Vinterland (2007).

Brev til Kongen skildrer fem personer på dagstur fra et asylmottak og inn til Oslo. De fem historiene er bundet sammen av et brev, skrevet av den 83 år gamle Mirza. Mirza ønsker å overrekke brevet til Kongen personlig på denne dagen.
Brev til kongen hadde norsk kinopremiere 17. januar og er fortsatt å se på kino i Norge. Manuset er ved Hisham Zaman og Mehmet Aktas, produsert av Alan R. Milligan og Hisham Zaman for Film Farms.

Tidligere Dragon Award-vinnere

Tidligere norske vinnere av Dragon Award, Best Nordic Film, som fra 2011 også mottar en million svenske kroner:

2013:
Før snøen faller (Hisham Zaman)

2012:
Kompani Orheim (Arild Andresen)

2001:
Heftig og begeistret (Knut Erik Jensen)

1997:
Jakten på nyresteinen (Vibeke Idsøe)

1995:
Ti kniver i hjertet (Marius Holst)

1990:
En håndfull tid (Martin Asphaug)

I 2010 mottok Margreth Olins
Engelen publikumsprisen under Dragon Awards, og i 2011 vant John Andreas Andersen Kodak Vision Award på 50.000 svenske kroner for foto på
Kongen av Bastøy (Marius Holst).