«Den tyske legen» – skremmende og troverdig

4

Lucía Puenzo har laget et spennende drama delvis basert på virkeligheten.

Filmens tittel referer til nazilegen Josef Mengele som eksperimenterte med fanger i konsentrasjonsleirene. Filmen er basert på regissørens egen roman.

Tolv år gamle Lilith reiser sammen med familien sin til Patagonia i det sydlige Argentina i 1960. De håper på å pusse opp et lite hotell de har arvet i et område med mange tyske innvandrere. Underveis får de følge av en tysk lege som kaller seg for Helmut Gregor – som også blir hotellets første gjest. Han blir ikke bare en gjest, men også familiens lege og utvikler et nært forhold til blonde Lilith som han beskriver som ”et nærmeste perfekt eksemplar”. Men etter hvert begynner legens mørke fortid å dukke opp. Filmskaperen lar det ikke være noen stor hemmelighet at den tyske legen egentlig er Josef Mengele – dødsengelen fra Auschwitz.

Den tyske legen (2013) 93min | Drama, History, Thriller | 25 July 2014 (Norway) Summary: The true story of an Argentine family who lived with Josef Mengele without knowing his true identity, and of a girl who fell in love with one of the biggest criminals of all time.
Countries: Argentina, Spain, Norway, FranceLanguages: Spanish, German, Hebrew

Lilith går på tysk skole og mobbes av sine ariske klassekamerater fordi hun er så liten. Også den tyske legen bemerker at Lilith er liten for alderen. Han tilbyr å behandle henne med veksthormoner. Liliths mor Eva, som er datter av tyske immigranter, stoler på den tyske legen og vil gjerne at datteren skal behandles, mens farens er mer tvilende.

Helmuts store interesse for Lilith og familien blir ikke forklart helt ut, men Eva er også gravid med tvillinger, noe som styrker Helmuts interesse. (Josef Mengele var beryktet for sine grusomme tvillingeksperimenter som ofte fikk dødelig utgang).

Lucía Puenzo har skapt en snikende horrorfortelling som føles svært virkelig. Den tyske legen gir oss også et bilde av et etterkrigs-Argentina som hadde en nærmest åpen dør for flyktende nazister fra Europa. Her kunne de starte et nytt liv i det skjulte, blant tyske immigrantkolonier med sterke forbindelser til den politiske ledelsen i landet. I tillegg til Josef Mengele, er en annen av karakterene basert på en virkelig person. Nora Eldoc var en Mossad-agent på jakt etter Mengele. Lilith og foreldrene er ren fiksjon.

Den tyske legen er et drama utenom det vanlige, som føles skremmende og virkelig. Gode skuespillerprestasjoner bidrar til troverdigheten. Ikke minst gjelder det unge Florencia Bado i rollen som Lilith og Àlex Brendemühl i rollen som Mengele. Det hele er usedvanlig vakkert fotografert av Nicolás Puenzo.

Denne filmen er delvis kommet til ved hjelp fra Film fra Sør og Utenriksdepartementets samarbeidsprosjekt Sørfond. Det vel anvendte penger.