Svensk og japansk favoritt i Venezia

Roy Anderssons
En duva satt på en gren och funderade på tillvaron er den svenske regissørens siste film i trilogien om det å være menneske. De to forrige filmene,
Sånger från andra våningen (2000) og
Du levande (2007) fikk også god mottagelse av kritikerne. Hans nye film, den siste om menneskenes vei mot apokalypsen, er en burlesk fortelling fra det svenske folkehemmet. I 39 tablåer møter mennesker i forskjellige situasjoner i et Sverige fra krigen og fremover – blandet opp med historiske hendelser – som hvor Karl den 12 plutselig kommer ridende inn i en bar på 50-tallet etter å ha tapt slaget ved Poltava.

Som i alle Roy Anderssons filmer møter vi stygt kledde og litte attraktive mennesker i plassert i en heller triste omgivelser. Gjengangerne i filmen er de to heller triste kollegene Jonathan og Sam som vil glede verden med morsomme leker, som det viser seg å være lite interesse for. I andre scener møter vi blant annet tre søsken som sloss om arven over en døende mor.

Krigshelvete

Shinya Tsukamotos
Fires on the Plain har handlingen lagt til andre verdenskrig hvor vi møter japanske soldater som trekker seg tilbake gjennom jungelen. Filmen er et dypdykk inn i krigens helvete.

Shinya Tsukamotos film er et nærbilde av slutten av Stillehavkrigen slik den oppleves av de på den tapende side. Den tuberkuløse Tamura forlates av sine egne. Han vandrer gjennom jungelen –fanget mellom fremstormende amerikanske soldater, lokal gerilja og grupper av etterlatte japanske soldater.