Klart for Film fra Sør-slipp

– Et spennende industri å følge med på i disse dager er Argentinas filmindustri. Mens filmmarkedet ligger flatt i US og Europa, er billettsalget i Latin-Amerika eksplodert med 40% de siste årene. I ledelsen finner vi Brasil, Mexico og Argentina.

– Det blir derfor utrolig spennende å høre nærmere fra Daniel Burman, som besøker festivalen i seksjonen DSP (Directors Special Portrait). Den argentinske regissøren hylles med sine romantiske komedier som den nye Woody Allen (selv er han ikke så happy for denne sammenligningen).  Han har aner som en av de avgjørende aktørene til  opprinnelsen av den såkalte New Argentine Cinema som inkluderer regissører som Carlos Sorin, Fabian Bielinsky, Pablo Trapero og Juan Jose Campanella. Dette er en spennende mann, som jeg gleder meg til å høre nærmere på.

The Mystery of Happiness

Karim Aínouz er opprinnelig en gammel venn av festivalen er tilbake med et tankefullt og komisk thrillerdrama om vennskap, ekteskap og midtlivskrise. Hans empatiske skildringer av mennesker som er fast bestemt på å definerer seg selv – utenfor samfunnsnormer har ramt meg gang på gang. Det blir derfor utrolig spennende å møte han på festivalen når vi tar et dypdykk i hans filmografi og kikker nærmere på regiskapet hans gjennom flere artist talks.

Amazonia

Filmen handler om capuchin apen Saï, som styrter med fly i Amazonas og starter en magisk reise tilbake til røttene sine. Filmens egentlige stjerne er Regnskogen, men hun løftes mesterlig frem av over 5000 dyrearter og 40 000 plantearter.  Filmen inngår i Det Kritiske Rom, som er Film fra Sørs forum for film og debatt. Seksjonen har arrangert over 100 paneldebatter. Nytt av året er at barna også får sitt eget kritiske rom. Lørdag 11. oktober stiller en rekke små klimakjemper i alderen 8-14 år Trine Skei Grande til veggs om politikernes innsats for å redde regnskogen og bekjempe klimaendringer.

Difret

Etiopisk film er en sjelden blomst i den norske kinofloraen, men publikumsvinneren fra årets Sundance og Berlinale overrasker med en sjeldent sterk historie, fortalt med troverdighet og innlevelse. Ekstra stas er det at den fredsprisnominerte advokaten Meaza Ashenafi, som portretteres i DIfret besøker festivalen i anledning FNs internasjonale jentedag 11. oktober.  Meaza er en av afrikas ledende kvinnerettsforkjempere, hun er en av FNs ledende rådgivere, har vunnet en rekke internasjonale priser og blitt nominert til Nobels fredspris. Dette er en dame av sjeldent kaliber og jeg gleder meg utrolig mye til å møte henne.

Jodorowskys Dune

Er det en mann jeg lenge har gledet meg til å møte så er det gale, men geniale Alejandro Jodorowsky. Regissøren av Jodorowskys Dune, Frank Pavich, møter Jodorowsky til en samtale om det som kunne ha vært The greatest movie ever made, men som i dag er The greatest movie never made, og dette er en samtale og ikke minst en film jeg desidert ikke vil gå glipp av.

Flapping in the Middle of Nowhere

Det er med stolthet at atter en Sørfond-støttet film hevder seg på den internasjonale filmscenen. Jeg gleder meg stort den skandinaviske premieren til Flapping in the Middle og Nowwhere, som allerede har revet med seg kritikerprisen i Venezia. Filmen viser et ømt og sensuelt innblikk i Hanois barske virkelighet – sett gjennom øynene til en gravid tenåring.