Kultlegenden Jodorowsky ankommer Oslo

I egenskap av å være både filmregissør, forfatter, komponist, tegneserieskaper og psykoterapeut, er chilenske Alejandro Jodorowsky en sann multikunstner. Med en filmografi som inneholder surrealistiske kultfilmer som ”El Topo”, ” Holy Mountain” og ”Santa Sangre”, kan han dessuten beskrives som ”den psykospirituelle filmens store mester”, slik Cinemateket har valgt å gjøre.

I fjor hadde Jodorowsky et comeback som filmskaper med ”The Dance of Reality”, hans første film på mer enn 20 år, som vant Film fra Sørs hovedpris Sølvspeilet. I år gjester han festivalen for å motta Film fra Sørs ærespris for ”sin enestående evne til å utfordre filmuniversets grenser”, i tillegg til at festivalen viser et omfattende retrospektiv av filmene hans i samarbeid med Cinemateket i Oslo.

Regissøren besøker hovedstaden og festivalen fra 16. til 19. oktober.

Torsdag 16., fredag 17. og lørdag 18. oktober blir det samtaler med Jodorowsky i Cinematekets lokaler på Filmens Hus, i forkant av visningen av henholdsvis ”The Dance of Reality”, ”Holy Muntain” og årets festivalavslutningsfilm ”Jodorowsky’s Dune”.

Sistnevnte er en dokumentar om Jodorowskys urealiserte forsøk på å filmatisere Frank Herberts sci-fi-epos ”Dune”. I forkant av visningen samtaler Jodorowsky med filmens regissør Frank Pavich om det som er blitt ”The greatest movie never made”.

I tillegg intervjues Jodorowsky lørdag ettermiddag på Serieteket (Deichmanske Bibliotek, Grünerløkka) om sine grafiske noveller og sin innflytelse på den europeiske tegneseriebransjen, med påfølgende boksignering.

Besøket er et samarbeid mellom Norsk filminstitutt, Serieteket og Stiftelsen Film fra Sør.