Iskald spenning

Regissør og manusforfatter Grethe Bøe-Waal har løselig basert filmen på boken med samme navn som ble skrevet av  Widerøe-flygeren Leif Hamre i 1971. Boken ble den gang en suksess og filmen bør kunne bli det samme.

Operasjon Arktis er en moderne Robinson Crusoe-fortelling med historien lagt til Svalbard. Vi møter de tre søsknene Julia på tretten og tvillingene Ida og Sindre på åtte år. De flytter fra Stavanger til Bodø. I Bodø bor de inntil videre sammen med moren, mens faren fremdeles jobber som pilot ved redningssentralen i Stavanger.

De tre begynner på sin nye skole i Bodø. Første dagen havner Sindre i en krangel og skader en annen gutt. I panikk sniker han seg sammen med sine søsken inn på flyplassen og om bord i et redningshelikopter som de tror skal til Stavanger- hvor de kan treffe faren. Vel fremme hopper de ut helikopteret og gjemmer seg. Når helikopteret forsvinner, oppdager de at de befinner seg på et helt annet sted. De befinner seg helt alene på en jakthytte på Svalbard. Ingen vet hvor de er og alt de har er gammel hermetikk, snø og vintermørke. Rundt hytta streifer det i tillegg isbjørn.

De tre søsknene begynner sin kamp for å overleve her samtidig det er satt i gang leteaksjon etter dem.

Grethe Bøe-Waal viste med barnefilmen
Titanics ti liv at dette er en sjanger hun behersker.
Operasjon Arktis´ svakhet er noen logiske brister i manuset. I tillegg er barnas skuespillerprestasjoner noe ujevne – uten at det skjemmer filmer. Jeg tror de fleste barn vil oppleve filmen som intenst spennede og en film de vil snakke om i lang tid etter å ha sett den – og det er tross alt det viktigste her.