Israelsk rettsdrama vant hovedprisen på Film fra Sør

Film fra Sørs hovedpris Sølvspeilet gikk i år til
Vivanes kamp (
Gett), et klaustrofobisk og ikke så rent lite ”kafkask” rettssalsdrama om en israelsk kvinnes langvare kamp om å få skille seg fra sin dypt religiøse ektemann. ”Filmen er et kammerspill om hierarki, likhet og lengsel etter frihet og bestemmelsesrett over eget liv. Historien er provoserende og formidler viktigheten av spørsmål om likestilling”, het det i begrunnelsen til den enstemmige juryen, som i år bestod av Elisabeth Kvithyll, Moa Liljedahl og Eirik Svensson.

Den israelske vinnerfilmen er regissert av av Ronit Elkabetz og Shlomi Elkabetz, og er allerede kjøpt inn for norsk distribusjon av Arthaus. Planlangt premiere er 6. mars neste år.

Dok:Sør prisen 2014 gikk til ”Concerning Violence”, regissert av Göran Hugo Olsson. Filmen er en svensk/finsk/dansk/amerikansk produksjon som skildrer den afrikanske frigjøringskampen fra kolonimaktene, med artisten Lauryn Hill som bidragsyter på lydsiden. Dokumentarjuryen bestod av Lowri Reed, Ingrid Lill Høgtun og Anders Nybø.

Årets publikumspris gikk til den absurde, friske og svært mørke argentinske/spanske komedien
Wild Tales av Damián Szifrón, som i tillegg hadde æren av å være festivalens åpningsfilm. Også denne er tatt inn i norsk kinodistribusjon.

Munter æresprisvinner på Skype

Festivalens ærespris Sølvspeilet gikk i år til den chilenske kultregissøren Alejandro Jodorowsky, som også var viet et eget retrospektiv i samarbeid med Cinemateket i Oslo. ”Denne artisten tåkelegger grensene mellom virkelighet og drømmer, og utvider alle verdslige saker til en galaktisk søken. Hvem vi er, hva vi er, hva vi vil bli – er hans hodebry. Han er en auteur som utfordrer vår oppfatning av livet”, het det i festivalens begrunnelse for tildelingen.

85 år gamle Jodorowsky skulle opprinnelig gjeste årets Film fra Sør-festival, men ble forhindret på grunn av sykdom. Han stilte imidlertid opp til de planlagte regissørsamtalene på Skype isteden, noe han også gjorde da han ble tildelt æresprisen lørdag kveld i forkant av årets avslutningsfilm.  ”Takk så mye for denne store æren, som gir meg energi til å fortsette helt til slutten”, sa en munter Jodorowsky til festivalpublikummet på Filmens Hus. Den legendariske filmskaperen beklagde at han ikke kunne være fysisk tilstede i Oslo, men la til på sitt karakteristiske vis at ”alt er jo uansett symboler, så jeg er her – med dere”.

Avslutningsfilmen var
Jodorowsky’s Dune, Frank Pavich’ dokumentar om Jodorowksys ekstremt ambisiøse forsøk på å realisere Frank Herbers klassiske sci fi-roman ”Dune”, som gir et unikt innblikk i prosjektet som endte opp med å bli ”the greatest movie never made”.