«Turist» – familiedrama i Alpene

5

Ruben Östlund lar har laget en av årets beste og mest interessante filmer. Turist byr på sterke skuespillerprestasjoner i en film  som garantert vil skape debatt.

Alpinsesongen står for døren og alle som har vært i Alpene vet at snøras ikke er helt fremmed hendelse.

Vi   møter en svensk-norsk familie på ferie på en skiresort i Mellom-Europa. Solen skinner og alt er vakkert  i vinterlandskapet når familien; mor Ebba (Lisa Loven Kongsli) , far  Tomas(Johannes Bah Kuhnke) og to barn som skal nyte en lunsj på en av restaurantene  som omkranser løypa. I fjellene rundt sprenges farlige laviner. Faren forteller hvor ufarlig dette er –helt til en lavine både øker i størrelse og har retning mot restauranten. Panikken bryter ut og far i familien griper iPhonen stikker av for å redde seg unna. Igjen ved bordet sitter mor og barn.

Turist (2014) 120min | Comedy, Drama | 24 October 2014 (Norway) Summary: A family vacationing in the French Alps is confronted with a devastating avalanche.
Countries: Sweden, France, Norway, DenmarkLanguages: Swedish, English, French, Norwegian

Rasfaren viser deg å være falsk alarm. Når snøføyken legger seg viser det seg at ingenting har skjedd – men likevel er alt forandret. Hvordan kunne ektemannen forlate mor og barn i farens stund.

Resultatet er konfrontasjon mellom foreldrene, løgner og beskyldninger. Det som i utgangspunktet skulle være drømmeferien og blir et personlig helvete hvor også venner dras inn i det som  av mor oppleves som et utilgivelig svik av far som ikke kan innrømme det som faktisk har skjedd og later som ingenting. Mor, som først har vært paralysert av sjokk, vil ha en forklaring –hvordan kunne han forlate dem i nødens stund?

Bilde for bilde dissekrerer Ruben Östlund parforholdet. Tomas kompis, Mats (Kristofer Hivju) og hans venninne Fanny (Fanni Metelius), dras inn som vitner til den eskalerende konflikten. Mats forsøker så godt han kan å forvare sine kamerat, noe som igjen får venninnen til å stille spørsmål ved hans egne vurderinger.

Ruben Östlund lar som vanlig bildene få tale for seg selv i lange tagninger. Skuespillerprestasjonene er strålende. Ikke minst gjelder det norske Lisa Loven Kongsli som er et heller ukjent navn her hjemme. Filmen er Sveriges Oscar-kandidat og hun er  i ferd med å erobre verden før hun erobrer Norge.