«Att vara människa» – en biografisk text om filmskaparen Roy Andersson

Inledning

”Tagning!” …”Bryt!”… ”Tagning!”…”Bryt!”…”Tagning!”…”Bryt!” Ett pågående växling mellan omtagningar och bryttillfällen som pågår i flertal timmar för ca en minuts reklamfilm. Allt ska bli perfekt och stämma i minsta detalj. Inte ett enda klipp i hans scen. Kameran är stilla. I en filmstudio för ca 30 år sedan närmare bestämt år 1985 spelas Socialdemokraternas val film in
Varför ska vi bry oss om varandra. Vitsminkad spelar hon en nyförlovad kvinna med sin fästman sittande vid deras bord smuttande på deras drinkar i lugn och ro på en pub där olika åldrar samlas samtidigt.

Plötsligt kommer en fet man med en stor starköl i hand och slår omkull både en av deras drinkar och hennes fästman och sätter sig på deras platser. Hon, den lilla människan, reser sig drastiskt chockerande som samtidigt en ännu större och starkare man med ännu större öl kommer i sin tur och kör iväg den mannen som körde iväg paret. Vi människor är som brickor utlämnade i ett schackspel precis som det svartvita schackrutiga golvet som speglar mänskliga relationer och det sociala spelet.

Regisören skapar en estetik i sin stil som han kommer att återkomma till i sina produktioner under flera decennier. Scenografin är i stil från 50-tal med schack rutat golv kompletterande matta färger på väggar. Han är närvarande och har en god kontakt med sina amatörskådespelare med tydlig dialog och tät kontakt där de ska vara äkta och inte spela, för att få en stämningsfull äkta känsla och genuin bildspråk. Vi som har upplevt och har haft förmån att arbeta nära denne regissör känner oss trygga. Han som med sin röst, sin blick och sitt kroppsspråk utstrålar trygghet, jämlikhet och
generositet. Då och då får han sina skrattanfall, så han nästan kiknar. Det är Roy Andersson jag berättar om. Vår svenska internationella kända filmregissör, manusförfattare, filmproducent och reklamfilmmakare som gör filmer och skriver böcker om att vara människa.

Varför har han valt att berätta om människan? Vad innebär det att vara människa? Vad har han producerat och hur andas hans bakgrund, tankar, människosyn och konstnärliga övertygelse i spel- och reklamfilm? Det fanns många fler frågor som jag ville få svar på … Är han sig lik eller har han förändrats i och med sina framgångar med alla mottagna prisbelönta filmer?

Roy Andersson som har många filmtitlar var sig lik vid första intervjutillfället. Lika hygglig, respektfull, empatisk när han lyssnade in mina frågor och vägde in orden som på en våg. Här i filmstudion arbetar oftast Roy Andersson med sitt team dag – och natt speciellt när det är pågående filminspelningar. Han äger hela fastigheten med filmstudion och bor i en lägenhet i huset. Roy Andersson undrar vad hans pappa skulle säga om han levat om det här att han bor på rikemansdelen på Östermalm (R. Andersson, personlig kommunikation, 2012). 

Det finns två starka inre motorer som från tidiga unga uppväxtår som driver Roy Andersson att synliggöra sina existentiella frågor om människan: orättvisa och makt/överhet. Det hänger ihop med hans uppväxt med underklassen i Göteborg på Hisingen som gjort honom aggressiv. Förutom det har han inspirerats av upplevelser från föräldrar, andras böcker – och filmer och inte minst bilder som Roy Andersson har mött trots att han har vuxit upp i en ganska kulturfattig miljö. Det har även visat sig tillägger han att hans talanger för ord, bildskapande och musik har kunnat förenas i filmandet (R. Andersson, personlig kommunikation, 2012).

 

Om filmproduktionen

Låt oss granska närmare på delar av hans produktion, för att se vem han är och hur hans teman återkommer och gestaltas. Hur ser man att det här är en Roy Anderssons film? Följ med på en vandring från filmdebutens närbilder till prisbelönta helbilder på 00-tal.

Roy Andersson (2009) minns det än idag när han satt hemma i vardagsrummet då han var 18-19 år och kom på att han ville bli filmregissör. Idén fick han tack vare att han såg TV-programmet
Filmkrönikan som visade elevfilmer från en filmskola i Polen. Han minns inte allt från filmerna, men det han minns var framför allt att de filmerna ”utstrålade respekt, allvar och ansvar för människan, livet och tillvaron”. Andersson (2009) påpekar att det var en konstupplevelse. Dessutom det här med kortfilmer från filmskolan i Polen var något helt annat om vad man kunde se här hemma på de svenska biograferna. Den här kunskapen från den här tiden har han haft stor användning av i sina egna filmer. I samma program nämndes det även att det skulle öppna en filmskola i Sverige. Andersson (2009) bestämde sig att söka direkt, men han var då för ung för att bli antagen då åldergränsen på den här tiden i början av 60-talet när han var 24 år (f. 1943). Under tiden tills åldern var inne att söka studerade Roy Andersson på Lunds universitet, för att ha en plattform eller språngbräda innan han tog steget att söka filmskolan som hade startat. Han läste filosofi, historia, litteraturhistoria och nordiska språk vilket han har haft en stor nytta av när han skrivit manus till sina utställningar, föredrag, böcker eller filmer (Andersson, 2009).

 

Roy Andersson gick filmskolan vid Svenska Filminstitutet 1967-1969 och blev filmare. Det var hans enda chans för honom och för alla andra på den tiden att bli filmare som inte hade någon erfarenhet – eller kände någon kändis i branschen. Filmskolan som tidigare hette Svenska Filminstitutet på 60-talet var annorlunda än Dagens Dramatiska Institut. Roy ser bekymrad ut och säger:

När jag gick på filmskolan på 60-talet handlade det om att skapa stämningar. Idag på Dramatiska Institutet betonar de att göra en story- inte lära utan närvaron i scenerna. Det skapar fel ordningsföljd från den allra första början. Det blir så ytligt att börja med storyn. Mitt råd är att strunta i vad Dramatiska Institutet eller andra producenterna säger om att filmerna skall vara uppbyggda på ett speciellt sätt, för att filmerna skall sälja. När jag tänker tillbaka på 60-talet då många var politiskt vänsterinspirerade var det viktigare att det blev en hög kvalitet på filmerna med att skapa konst än att tjäna pengar som ansågs vara fult. Det fanns en annan djup och stämning i filmen med att filmen skulle hjälpa människor att respektera och förstå varandra. Om var – och en tänker på sitt eget liv, så är det inte en story. Livet medan man lever låter sig överraskas och det är inte förutbestämt med det. Mitt tips är följande: Bara gå på det man själv ser- känner och lägg tonvikt på bilden då bilderna ger visuellt uttryck. Det är det man ska satsa på än själva storyn” (R. Andersson, personlig kommunikation, 2012 ).

 

Debutfilmen En kärlekshistoria (1970), spelades in 1969 av den då nyutbildade Roy Andersson. Han byggde upp storyn av känslor och stämningar människor emellan. Andersson hade ingen bestämd stil, utan gick på intuition. Filmmusiken fick ett stort genombrott och den ger än idag effekt på dagens ungdomar, som fortfarande kan identifiera sig med rollerna i filmen. I denna samhällskritiska film visas flera generationers människoöden. Roy Andersson (2014) beskriver temat:

En kärlekshistoria skildrar kärleken mellan de två ungdomarna Annika och Pär. Filmen beskriver all osäkerhet, rädsla, ömhet och glädje som de upplever tillsammans. I bakgrunden finns hela tiden föräldrarnas verklighet, välfärdssamhällets förlorade generation. Deras ensamma drömmar om framtiden har gått förlorade i vardagsrutinen med bilverkstan och kylskåpsagenturen. (http://www.royandersson.com).

Andra filmanalytiker har uppmärksammat stämningarna mellan generationerna.Bland annat konstateras att  filmen är
”sammanflätad av korta stämningsfulla sekvenser där ungdomarnas hoppfullhet ställs mot medelålderns tristess” (www.sfi.se). Vi följer således även fler människoöden, utöver Pär och Annikas, vilka skildras ”med skarpsynthet humor och värme” (
www.sfi.se).

Roy Andersson ville visa på en medelåldersgeneration som det hade gått snett för som konfronterades med en ny generation, ungdomarna. Den svenska medelåldersgenerationen som var fattiga på 30-talet, instängda på 40-talet och kom upp sig på 50-talet och blev tjocka och dystra på 60-talet. Det var just den här generationen Roy Andersson såg när han var tonåring på 50-talet som var rädda att uttrycka sin åsikt när det fanns så många förbud. Visserligen ansåg Roy att de som försökte att bli mer fria på 60-talet, men inte riktigt kunde helt släppa taget med det tysta 50-talet som fortfarande hängde kvar med det sätt att tänka, känna och handla. Roy Andersson ansåg att de skulle bli en vilsen generation som blev ”tragisk komiska”. Han ville ha ett mer humanare samhälle där samhället tog tillvara på människans kapacitet (R. Andersson, personlig kommunikation, 2012 ).


Hur ser vi att det är en typisk Roy Anderssons film? I filmen
En kärlekshistoria kan man se tydliga paralleller med den vuxna generationen från 50-talet som levde i den tysta generation. Det finns spänning i luften. Konflikten visas i dialog (inte handling) och med kamerans rörelsemönster (närbild). Roy visar berättarspråk i två världar. Han vill visa det tragisk komiska i tillvaron. Han visar skillnader mellan generationer likt Tjechovs
Körsbärsträdgården.  Roy gör som Tjechov. Det är inte det som sägs som är det viktiga utan det som inte sägs.

Egentligen tycker jag att den som lyssnar är minst lika intressant som den som säger något, jag har alltid tyckt så, och jag tycker nästan att det är roligare att titta på den som lyssnar än den som säger något. Det är roligt att se den lyssnandes ögon, när man ser att den funderar över vad den andre säger. Det är väldigt fascinerande. Så där av har det blivit mycket blickar.

( Agebro, 2007)

Efter succén med
En kärlekshistoria vill Roy Andersson prova på något nytt med filmskapandet. Roy Anderssons andra långfilm
Giliap (1975)  blev ett fiasko och han blev även utbuad.

En närmast unison kritikerkår kallade Giliap ett misslyckande (Svensk Filmdatabas). Men efter en tid fick kritikerna mothugg, framför allt i en svit inlägg på Expressens kultursida:” otidsenlig, plågsamt lång, utmanande och problematisk gestaltning”, medan Lars Forssell hyllande filmen i
Expressen (1975), där han jämförde Roy Anderssons favoritdiktare Fröding. ”Det är sannerligen bara de tyvärr alltför många som inte orkar tänka som kan finna den tråkig”.

 

Att
Giliap inte gick hem hos svenska folket, tror Roy Andersson själv att det beror på samtidens radikala filmvåg där man ville se film i verkligheten. Anderssons egen övertygelse var den motsatta:

Jag provade att producera filmen interiört. Verkligheten har för mycket som distraherar omkring. Inomhus kan man skala av och därmed förtydliga budskapet. Synliggöra människan i rummet (R. Andersson, personlig kommunikation, 2012 ).

 

Roy Andersson ville fortsätta göra fler långfilmer, men han ”fick inte”. Hälften av sitt eget kapital hade han satsat på denna film och ekonomin var katastrofal.

 

Året därpå 1976 kom räddningen!
FAZER! Reklamfilmbranschen, Byrå: Arbamans, hörde av sig och ville göra reklam för
FAZER, då Roy Andersson skulle arbeta som filmregissör. Fazer blev en succé som konkurrerade mot Marabou. Tack vare det kunde nu Roy Andersson bygga upp en studio och göra fler reklamfilmer. Studio 24 startades 1981 och därefter har Roy Andersson gjort ca 400 reklamfilmer även ett flertal prisbelönta filmer.

Fazer reklamen ”byggde på idén att Amble skulle snålt sätta i sig all choklad när han möter Gustafsson som alltid bjöd på sin Fazer kaka” (2012filmworks.se). Här kan man dra paralleller med ett av Roy Anderssons bland de många honnörsord ”generositet”.

Hur ser man Roy Anderssons filmutveckling i kommande filmer? Från 70-talets debutfilm,

80 – talets reklamfilm till 2000-talets långfilmer? Han går från närbild till helbild då han fickstarkaupplevelser. Roy Andersson berättar att han såg “De hängdas träd” i tonåren, i en historiebok (Bilaga 1, Andersson, 2009, s.31). Han tror t.o.m. att det var en skolbok för gymnasiet. Den berörde honom starkt (R. Andersson, personlig kommunikation, 2012-04-12).

 CALLOTS 350 ÅR gamla bild har förföljt mig genom livet. När jag började min filmbana (min första långfilm 1970 hette
En kärlekshistoria) var det trots allt med närbildernas estetik. Men med åren har jag mer och mer hamnat i en estetik som knyter an till den komplexa bilden. Jag vågar påstå när jag debuterade som filmare var jag inte mogen att hantera den estetiken. Den uppfordrar nämligen också till att redovisa en hel, någorlunda genomtänkt världsbild. Det blir fler komponenter, det blir en annan mer krävande konstnärlig uppgift. Man måste helt enkelt uttrycka sin livshållning och det är oändligt mycket svårare” (Andersson, 2009, s. 33).

Det var på 80-talet då Roy Andersson framför allt började använda sig av den komplexa bilden i sina reklamfilmer. Det är framför allt två reklamfilmer som jag själv har haft huvudroller i som Roy Andersson har tagit språngsats ifrån för att hitta sin unika filmstil. Jag har haft funderingar kring Trygg-Hansa filmen varför vi höll på i 12 timmar för 1 scens några sekunders reklamfilm. Jag har även alltid undrat över varför jag är vitsminkad i Roy Anderssons alla reklamfilmer och långfilmer från mitten av 80-tal till på 2000-tal utom Trygg-Hansa reklamen? Vid en intervju jag genomförde med Roy Andersson (2012), fick jag svar på att han kom på en genial uppfinning genom att visa gravitationens orsak och verkan på olyckor som inte är manipulerad tack vare beställning av Trygg-Hansa. T.ex. när armen går av på en romersk staty eller när en bil krossas av ett träd medan man står i en telefonhytt. Det blir mer effektfullt att inte behöva göra klipp. Då var vi inte vitsminkade utan den idén fick Roy Andersson över en natt och bytte filmstil när han skulle göra Socialdemokraternas val film
Varför ska vi bry oss om varandra (1985) och ville göra titeln effektfull och inte vara realistisk utan istället visa abstraktion. Texten till låten med titeln ”
au-ma-ma, au–ma-ma-ma” förmodligen symboliserar att vi ropar från Moder Svea som har försvunnit och ropar efter en nationell beskyddare och omvårdare, för att staten håller på att överge oss då vi ska klara oss på egen hand och framför allt då de starka överlever.  I denna film vill Roy Andersson visa människans sårbarhet och utsatthet.

Roy Anderssons filmstil kommer igen i sin kommande triologi med
Sången på den andra våningen (2000)
, Du levande (2007)
 och En duva satt på en gren
och funderade på tillvaron (2014) den komplexa bilden, bilder i djupled, vitsminkade amatörskådespelare, matta 50-talsväggar, schackrutade golvet banala repliker, abstraktion. Det skiljer sig något mellan de tre filmerna, men man kan ändå se att de är typiska Roy Anderssons filmer.

25 år efter floppen produceras prisbelönta
Sånger från andra våningen (2000) som belönades med fem guldbaggar och juryns specialpris i Cannes.

Roy Andersson  har ett alldeles eget uttryck. En komplex bild. Filmen innehåller endast 46 klipp, men aldrig något klipp i en och samma scen. Roy behåller tematiken: ”Människorna blir allt ensammare när världen har kallnat.” Här finns ännu mer samhällskritik – surrealistiska inslag och övertydligheten.

( Svensk Filmdatabas)

Här kan man se i
Sånger från andra våningen att Roy Andersson har varit inspirerad av litteratur, sång och musik som handlar om mänskligheten att vara människa.

Hur kom du Roy Andersson på idén med titeln
Sånger från andra våningen?

Jag satt och skrev manus då jag befann mig på andra våningen i min Studio 24 som en del av ett arbetsrum. Sedan hade jag läst en diktsamling, av peruansk poet César Vallejo
(1892-1938). Jag blev så rörd av hans diktsamling
Mänskliga dikter. När jag läste den blev jag så gripen. Den får inte gå förlorad av mänskligheten. Det blev
Sånger från andra våningen. En av skådespelarnas huvudroll har två söner. Den ena är mentalsjuk och den andre kör taxi. Sonen som är taxichaufför läser upp dikter för den andre sonen, mentalsjuke. Det här med att det även blev sång och musik beror på att jag är mycket musikintresserad (R. Andersson, personlig kommunikation, 2012).

Trilogins andra film
Du levande (2007) år inte lika surrealistisk som
Sånger från andra våningen. Den handlar om drömmen om ett bättre liv, men samhället ger oss inte möjligheter till att lyckas. Roy Andersson blir filmgalans kung med Guldbaggar i de tre tyngsta klasserna: bästa film, manus och regi.

Filmen bygger på en enda tanke. Det var från en dikt.
Gläds då, du levande, i din ljuvt uppvärmda säng innan/ Lethes iskalla våg slickar din flyende fot. En resa med en diktsamling av Goethe. Han, Goethe, funderade över sitt liv i mellanåren 40-45, då han hade sin livskris och funderade över livet. Åkte till Italien där han upptäckte livets goda och möjligheter. Blev bl.a. förälskad.

Personer som skall iväg en jävla dimmig morgon till sina arbeten. Hela den här serien bygger på den här idén på att vi människor inte bestämmer över vårt eget tempo. Vi fångas in, lockas in i ett tempo som vi själva inte har bestämt. Spårvagnen skall iväg, han klingar och då får vi skynda oss, så att han hinner och så har han i sin tidtabell att passa också”.  Liknande sker även i filmen
Cykeltjuven, en film som berört Roy Andersson och följt honom sedan dess.

(R. Andersson, personlig kommunikation, 2012).

 

I dokumentärfilmen ”Lev människa …för helvete…så länge du kan! (2007) följer Pehr Arte och Johan Carlsson Roy Andersson 2003-2007. I filmen framgår att det för Roy Andersson tycks det angeläget att man ska bli avslöjad i det sociala spelet. Man kan inte frikänna sig från sitt liv. ”Många människor uthärdar livet ända fram till döden genom att hålla masken och låtsas vara nöjda och lyckliga fast det är väldigt få som är det egentligen. Jag måste ge de alla eloge, för med denna kamp att hålla masken ända till slutet. Visst är det starkt. Beundransvärt? ( Arte och Carlsson, 2007)

 

Humanisten Roy Andersson

Vi kan tydligt se hur Roy Andersson har gått från 70-tals närbilder till att under 00-talet använda sig av komplexa bilder vilket är en krävande uppgift. ”Upplevelsen hänger kvar, man blir aldrig färdig med den” (Andersson, 2009, s.53).  I hans bok
I vår tids rädsla av allvar kan vi se hur André Bazin är Anderssons förebild när det gäller den komplexa bilden. Bazin arbetade också med att sätta känslorna i en och samma bild t.ex. svältande människor i samma bild som om någon matar sina hundar med silverfat.

Vi ser i hans filmer att det finns ett avstånd och en objektivitet, men inte sentimentalitet. Panoramabilderna ger oss helheten och ger oss möjlighet att se och tänka själva. Och bli delaktiga och känna. Om vi zoomar in bilden blir det konstlat – inte äkta känsla. Nu ser vi istället människan i ett sammanhang. Vi ser människan i rummet.

Människans tillvaro och generationer återspeglar sig i Anderssons reklamfilmer och långfilmer. Den vitmålade människan, clownen, och existentiell ångest, som hos Sartre, får vi ta del av i hans enkla avskalade filmer. Att Roy Andersson har studerat filosofi märks också i såväl film – som bokproduktion.  Filosofi handlar om att förstå människan – något som genomgående märks att Roy Andersson vill göra och gör. Vi följer kärlekspar, livsöden och generationsmöten. Martin Buber, som är Anderssons husgud, var en relationistfilosof, som intresserade sig att just att vara människa. ”Jag tror på allt vad Martin Buber säger”, har Andersson sagt (Åberg).

Men det är via boken
Vår tids rädsla av allvar (2009)
som pusselbitarna faller på plats. Boktiteln vittnar om Anderssons kritik mot vår antiintellektualism och populistiska intressen. Det är förmodligen en känga till Giliaps kritiker. Den filmen var så pass mycket mörkare än kärleksfilmen. Än idag vill människor hellre roas och underhållas. I Åbergs artikel ”Ateisten som tror på Jesus” är bilden av Roy Andersson helt klar: Roy berättar om hur han tyngs av den kollektiva skulden och skäms för oss människor. Han går så långt att han menar att vi idag ”känner förakt för medmänsklighet, medkänsla och empati”, och menar därför att Jesus behövs.” Alla har (dock) en medfödd förmåga till empati”, fastslår Andersson i Åbergs artikel. Andersson är visserligen ateist, men det hindrar honom inte från att ha Jesus som förebild – det Jesus gjorde: ”Jesus är förståelsens, förlåtelsens och vidsynthetens store praktikant”.

En
nyckelformulering som Andersson även använder sig av
tycks vara samma som Buber, som menar att vi är tyngda av existentiell skuld.
Vad kan människan göra?

Roy Andersson är en sann humanist. Med människan i fokus och ett genuint intresse för hennes tillvaro. Vår tids nihilism – ett ord som Andersson återkommer till på ett flertal sidor i
Vår tids rädsla för allvar (2009). Andersson ser sin uppgift som att skapa förståelse mellan människor. Filmkonsten är ett utmärkt sätt åstadkomma detta. Ännu en gång gestaltar han det i sitt filmskapande med titeln
En duva satt på gren och funderade på tillvaron.

      – Vem är det som funderar på tillvaron?

       – Du och jag, precis som duvan. Duvan representerar ett reflekterande perspektiv, om hur det står till i samhället.

         – Varför just duvan?

         – I symboliska berättelser kan det förekomma en fågel; svan och uggla.  Men jag fick en egen idé: duvan som inte är respekterad och som är vek och svag. Ja, förutom fredsduvan som symboliserar något helt annat, berättar Roy.

(R. Andersson, personlig kommunikation, 2012)

Roy Andersson nämner även några repliker för mig från den senaste filmen som tar upp att känna skuld (Se bilaga 1: Bild på Roy Andersson när han pekar på en bildsekvens med kompletterande repliker). Jag fick även svar på gällande varför jag och övriga skådespelare alltid är vitsminkade i hans filmer. Det här med vitsminkning som även förekommer i hans senaste film
En duva satt på gren och funderade på tillvaron är ett av Roy Anderssons signum. Den vitsminkade clownen representerar alla människor. Vi representerar mänskligheten lika mycket som vi är individer.

Litteraturkällor/referenslista  

Jag har fler källor som jag fyller på från 2014

 

Andersson, R. (1995/1999):
Vår tids rädsla för allvar. Forum

Hämtad 2012- 02- 25: http://www.filmworks.se/fw/rfb/bildinfo.html

Hämtad 2012- 02 -25: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Callot1.JPG

Hämtad 2012- 02 -25:http://www.royandersson.com/

Hämtad 2012- 02-25:
http://www.royandersson.com/butik/

 

Muntliga källor

Andersson, R. (2012)

( Se bilaga 2 bild: Roy Andersson säger några repliker från en filmsekvens ur

En duva satt på gren och funderade på tillvaron, Eva Larsson, 2012
)

Roy Andersson, poeten och samhällskämpen, befinner sig uppe på andra våningen på Studio 24.  Han står vid sin tavla över filmsekvenserna och pekar på mannen på bilden som har kommit på varför han har varit så olycklig hela sitt liv. Ett flertal repliker från pågående filminspelning
En duva satt på en gren och funderade på tillvaron:

 

–   Jag  har kommit på en sak. Jag har varit snål och ogenerös hela mitt liv och det är det

   som har gjort mig olycklig, reflekterar mannen.

 

Andra repliker från elev med syndrom och en lärare: (En bild på en duva i en annan sekvens)

–  Vad  gjorde duvan? frågar läraren.

–  Jag  vet inte, svarar eleven.

–  Fundera  nu, uppmanar läraren.

–  Jag  funderade på att vara en duva och inte ha några pengar.