Præriesyken

Hillary Swank spiller Mary Bee Cuddy. Hun er en enslig nybyggerkvinne på jakt etter en ektemann som kan hjelpe henne med å bygge opp gården. Men mennene vil ikke ha henne. Den iskalde vinteren, elendige hus og sult fører til at folk får ”Præriesyken” – og blir gale. Hun tar på seg jobben med å frakte tre mentalt syke kvinner på en månedslang tur til misjonsstasjonen i Iowa for at de skal få hjelp. Underveis redder hun sjarlatanen George Briggs (Tommy Lee Jones) fra henging og tar ham med som hjelper på turen.

Hollywood har ikke akkurat flommet over med kvinnelige helter i westernfilmer. De som har vært har vært, har handlet mer om kvinner som oppfører seg som menn som Sharon Stones “Woman with No Name” i
The Quick and the Dead. Cuddy er annerledes – hun vil leve i den tradisjonelle kvinnerollen. Hun er en viljesterk kvinne med bein i nesa, men trenger en ektemann.

Tommy Lee Jones fjerde film i registolen viser oss en regissør som ikke går opptråkkede stier når han lager westerns. Oppsummert handler
The Homesman om Tommy Lee Jones og fire kvinner – tre gale og en viljesterk og giftesyk. De tre kvinnene Briggs og Cuddy transporterer, lever under sjokkerende og forferdelig forhold når de fraktes på den lange turen innestengt i en hestevogn. Filmen er følsom overfor dem og hva de kan forvente i en verden  som ikke akkurat har mye psykiatrisk hjelp å tilby.

Både Tommy Lee Jones´og Hillary Swankes skuespillerprestasjoner er alene verdt kinobilletten.