«The Imitation Game» – intenst spennende

5

Benedict Cumberbatch er en sterk Oscar-kandidat for rollen sin som den briljante professor Alan Turing i The Imitation Game.

Han er geniet som under andre verdenskrig knekker den uløselige koden til tyskernes Enigma-maskin. Enigma-maskinen ble brukt til alle hemmelige meldinger. I ettertid er det anslått at det at han knuste koden kortet ned andre verdenskrig med to år og fjorten millioner liv ble spart. I 1951 ble han arrestert og dømt etter loven som forbød homoseksualitet. Det endte med at han tok sitt liv to år seinere.

Filmen starter i 1951. Det har vært innbrudd in Alan Turings leilighet. Politietterforskeren kommer til at det er noe merkelig med innbruddsstedet, og Turing selv vil ikke anmelde innbruddet. Det vekker mistanke hos etterforskeren Robert Nock (Rory Kinnear) som kaller Turing inn til forhør. Filmen tar oss så med i en rekke scener med tilbakeblikk til både hans ungdomstids på kostskole og hans arbeide med Enigma-koden under krigen.

The Imitation Game (2014) 114min | Biography, Drama, Thriller | 25 December 2014 (Norway) Summary: During World War II, the English mathematical genius Alan Turing tries to crack the German Enigma code with help from fellow mathematicians.
Countries: UK, USALanguages: English, German

The Imitation Game er også Morten Tyldum første engelskspråklige film.

Benedict Cumberbatch briljerer i rollen. Sjeldent ser man slikt skuespill. Filmen byr på intens spenning. Allan Turing fremstår som den klassiske professoren; nerden og einstøingen som har problemer med å samarbeide med andre og frustrer sine kolleger med sin væremåte. Han holder seg for seg selv og deltar ikke i fellesskapet. I tillegg bærer han på en hemmelighet – sin homoseksualitet. Noe som var forbudt etter britisk lov.

Den tyske Enigma-maskinen byr på uendelige kombinasjonsmuligheter – og koden som brukes forandres i tillegg hvert døgn. Turing er overbevist om at den eneste muligheten til å løse gåten på er å konstruere en mekanisk maskin – en tidlig datamaskin som de kan fore med de få opplysningene de har samlet inn.

Også kjønnskamp blir en del av kampen på forskningsstedet når den eneste kvinnelige medlemmet i Allan Turings team dukker opp i Keira Knightleys skikkelse. Hun har sansen for Turing, men sliter med sine egne problemer. Foreldrene er bekymret for at den tjuefemårige datteren fremdeles er ugift.

Morten Tyldum, viser som i
Hodejegerne, at han er en solid fagmann. Han makter hele tiden å holde spenningen og får frem fremragende prestasjoner hos sine skuespillere.
The Imitation Game er solid håndverk om et menneske som sammenlignes med Einstein og Newton, men som stadig lever i angst for at hans egen hemmelighet,sannheten om hans seksuelle legning skal ødelegge karrieren i et homofobisk samfunn.

Benedict Cumberbatch er en soleklar Oscar-kandidat.