Mesterlig om det moderne Russland

De store prøvelsene til Job i det gamle testamentet er gjenfødt i denne praktfulle russiske filmen.
Leviatan må sees som en satire over hvordan den russiske korrupsjonen virker i et lite lokalsamfunn – et tragikomisk drama, overbevisende i sitt moralske alvor.

Kolia (Alexey Serebriakov) er en bilmekaniker med en beskjeden bolig. Den ligger imidlertid på den beste tomta i denne landsbyen i Nord-Russland på kanten til Barentshavet. Den vil den lokale ordføreren ha tak i sammen med  noen lokale kjeltringer som har store utbyggingsplaner. Kolia blir presentert for den obligatoriske kjøpsorden. I en blanding av vodka og sinne står han imot og kontakter gamle kompis fra militæret, Dima, som har slått seg opp som stjerneadvokat i Moskva. Det hjelper selvsagt ikke på den lokale harmonien at Kolia kone, Lilya, tiltrekkes av Dima, og at hans sønn fra første ekteskap misliker henne.

Kolia og Dima tar saken til retten. Dommeren er som vanlig korrupt, så Dima bestemmer seg for å bruke ordførerens egne metoder. Han sitter på filmopptak som kan brukes til å presse ham. Men det viser seg at det bare blir et midlertidig stopp. Makta rår.

Filmen byr på en rekke fornøyelige scener – midt i det tragiske. Blant de mest fornøyelige scenene er det når Kolia og  vennene hans reiser på for å skyte på blink. Med seg bilen har de litervis av vodka. Totalt dritings bruker de bildene av de tidligere partilederne i Sovjetunionen – fra Lenin til Gorbatsjov som blinker.

Den tragikomiske humoren i
Leviatan brytes gjentatte ganger av med realistisk vold. Filmens karakterer er fatalistiske. Når de skambankes eller bedras av sin partner gir de inntrykk av det er den slags uhell man må forvente.

Leviatan gir oss bilde av et land hvor korrupte politikere, kirken og gangsterne går hånd i hånd. Hele denne tragiske historien om et system i forfall er fortalt med en bitter humor. Regissør Andrei Zvyagintsev er blitt en forhatt mann hos myndighetene  i Moskva som har stopp visningen av filmen i Russland fordi det er ”for mye banning.”

Leviatan er en blanding av en tsjekovsk familietragedie og et grimt blikk på Putins Russland. Andrei Zvyagintsev kombinerer en gammeltestamentlig fabel med Tarkovskijs
Offeret.
Leviatan en vakker fortalt tragedie om korrupsjon og lovløshet i dagens Russland – hvor vodkas stort sett er eneste trøst. Gå ikke glipp av denne filmen som er kandidat til Oscar for beste fremmedspråklige film.