Et mesterverk

Michal Keaton spiller den tidligere superheltfilmstjernen Riggan Thomson fra Birdman-filmene som har hoppet av, og ikke tatt på seg jobben med oppfølger nummer 4.  Det er en parallell til Michael Keatons eget liv; han takket nei til
Batman-oppfølgeren og et honorar på femten millioner dollar. I filmen er det flere spark til Hollywoods manglende kreativitet med en uendelig rekke med superheltfilmer som har utradert de originale manusene.

Den tidligere
Birdman-superhelten er blakk, separert fra sin kone (Amy Ryan) og fremmedgjort ovenfor sin opprørske datter (Emma Stone), og glemt av sine tidligere så beundrende fans. Riggan viser tendenser til stormannsgalskap og er aldri så lite nevrotisk i sitt forsøk på å få karrieren på skinner igjen. Han bestemmer seg for å kickstarte karrieren igjen ved sette opp et Broadway-show basert på en roman. Han skriver manus, instruerer og spiller hovedrollen sammen med sin gravide elskerinne Laura (Andrea Riseborough).

Riggan Thomson er misfornøyd med sin mannlige motspiller i stykket. Etter forslag fra skuespilleren Lesley (Naomi Watts), og på oppfordringer fra sin beste venn og produsent Jake (Zach Galifianakis), ansetter Riggan motvillig den kritikerroste teaterskuespilleren Mike Shiner (Edward Norton). Han imponeres over Shiners oppriktighet (og ”method acting”-tilnærming). Når Shiner gjør sin opptreden stjeler han showet på prøvevisningene. Problemet er at han tar sin ”method acting” så langt at han prøver å gjennomføre et ekte samleie på scenen foran et måpende publikum. Edward Norton er en opplevelse i rollen som Mike Shiner. Det er tydelig at han nyter rollen. Han er mesteren som manipulerer og er i ferd med å sette Riggan Thomson i skyggen i stykket som skulle bringe ham tilbake i medienes søkelys.

Noe av det mest imponerende med filmen er
Gravity–fotografen Emmanuel Lubezkis fantastiske foto som gjør at hele filmen oppleves som en ”live-forestilling” som sømløst glir mellom fantasi og virkelighet.

Teknisk er filmen imponerende, men først og fremst er det en imponerende skuespillerfilm. Kampen mellom Michael Keaton og Edward Norton oser av ego og nevroser.

Birdman er en eksepsjonell opplevelse – sjeldent opplever du slikt skuespill i alle roller. Når 2015 er over, vil Birdman garantert være på listen over de beste filmene du har sett.