Solid Oscar-kandidat

The
The Theory of Everything er historien om den geniale professoren Stephen Hawking.

Eddie Redmayne spiller Hawking med Felicity Jones som hans første kone Jane, i fortellingen om deres tidlig forhold og Hawkings diagnose med motornevronsykdom.

The Theory of Everything er en sjarmerende, dypt rørende kjærlighetshistorie om Hawking forhold til sin første kone Jane. Anthony McCartens manus er basert på Janes memoarer, er Felicity Jones gjør en glimrende rolletolkning av henne i filmen.

Filmen begynner ved Cambridge hvor unge Hawking er en usedvanlig talentfull student. Hans eneste fysiske begrensninger er sporadisk klossethet – av den typen vanligvis tilskrevet intellektuelle – og en vane med å bære brillene på skeive.

Året er 1963, og Stephen blir kjent med Jane. Hun  forføres av hans spesielle sjarm. Kort tid etter deres møte har han en fallulykke og blir diagnostisert med motornevronsykdom – en sykdom gjør at hjernen gradvis mister kontakt med musklene. Først blir han gitt bare to år igjen å leve. Jane  gifter seg med ham uansett, og erklærer at de vil kjempe denne sykdommen sammen. Men Hawkings far (Simon McBurney), styrer henne forsiktig mot den dystre realiteten i situasjonen: «Dette vil ikke være en kamp, Jane. Dette kommer til å bli et tungt nederlag.»

Tilstanden forverres, men Hawkings lærer å håndtere den, og de får tre barn sammen. Etter mange års ekteskap begynner forholdet å røyne på. Jane faller gradvis, nærmest i slow motion, for kordirigenten Jonathan (Charlie Cox), som er en hengiven familievenn. Det er hjerteskjærende øyeblikk underveis i filmen.

De fleste av oss kjenner den store vitenskapsmannen for bare to ting, en ødelagt kropp og en briljant hjerne. James Marsh´ fantastiske film viser oss mange flere dimensjoner av Hawking  enn professoren. Vi møter en mannen, full av lidenskap, empati og  humor. Til tross for sin fysiske tilstand er  han en ukelig optimist som nå femti år etter dødsdommen fremdeles jobber med sine vitenskapsteorier om verdens begynnelse.

Det er ingen tvil om at rollen som Stephen Hawkings er høydepunkt i karrieren til 32-årige Eddie Redmayne. Hvordan Redmayne, ikke bare funksjonsfrisk, men rett og slett pen, vrir seg inn i den berømte forkrøplede professorens fysikk og deretter prosjekter de vitenskapelige tankeprosessene må man se før man tror.
The Theory of Everything er et av årets høydepunkter på kino.